НАТО обеща членство на Украйна

OFFNews 08 юли 2023 в 07:48 2340 3

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Украинският президент Володимир Зеленски посети Чехия, Словакия и Турция ден след преговорите в България, за да събере подкрепа за членство в НАТО преди срещата на върха на алианса на 11-12 юли във Вилнюс, предаде Ройтерс. 

Президентът на Турция Тайип Ердоган след срещата си със Зеленски заяви, че Украйна заслужава членство в НАТО и че Анкара ще продължи да работи за прекратяване на войната чрез преговори.

В Прага Зеленски спечели обещание за подкрепа на Украйна да се присъедини към НАТО "веднага след като войната свърши", а в София си осигури подкрепа за членство "веднага щом условията позволят".

Генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг потвърди мнението си, че Украйна ще стане член.

"Нашата среща на върха ще изпрати ясно послание: НАТО е обединена и агресията на Русия няма да се отплати", каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Не е ясно обаче какво ще бъде предложено на Украйна следващата седмица на срещата на върха в литовската столица Вилнюс. Алиансът е разделен относно това колко бързо Украйна трябва да се придвижи към членство, а някои страни се притесняват от всяка стъпка, която може да доближи НАТО до война с Русия.

В интервю за Си Ен Ен американският президент Джо Байдън подчерта това. "Не мисля, че има единодушие в НАТО" относно присъединяването на Украйна сега, каза той.

"Украйна не е готова за членство в НАТО сега, в разгара на войната. Сред членовете на Алианса няма единодушие относно приемането на Украйна в НАТО сега. Но на Украйна трябва да се предложи рационален начин да се класира за присъединяване към НАТО. И докато Украйна не е в НАТО, Съединените щати ще й осигурят такива гаранции за сигурност като Израел", допълни той. 

Зеленски призна, че Киев едва ли ще може да се присъедини към НАТО, докато е във война с Русия. Путин заплаши с неуточнени действия, ако Украйна се присъедини към НАТО.

ООН предупреди Русия за зърнената сделка

Шефът на хуманитарната помощ към ООН Мартин Грифитс предупреди Русия, че не трябва да "отхвърля" споразумението, което сключи преди година за безопасното преминаване на селскостопански износ по време на война, известно като Черноморската зърнена инициатива.

Ако Русия не се съгласи да удължи сделката, която позволява износ на зърно и торове от украинските пристанища, е малко вероятно западните държави да продължат да си сътрудничат с представители на ООН, помагащи на Москва с нейния износ, каза Грифитс пред репортери.

Русия заплаши да се откаже от сделката, която изтича на 17 юли, тъй като няколко искания за износ на собствено зърно и торове не са изпълнени. Последните три кораба, пътуващи по сделката, товарят в украинското пристанище Одеса и вероятно ще отпътуват в понеделник.

Организацията на обединените нации и Турция сключиха сделката с Русия и Украйна през юли 2022 г., за да помогнат за справяне с глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Москва в нейния съсед и блокадата на украинските черноморски пристанища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

8

Ivan Terziysky

08.07 2023 в 15:46

В крайна сметка Украйна ще стане член на НАТО. Това го знаят и рашистите. И затова беснеят. Ами нека си беснеят, приятно е някак... ????

12407

2

Bad Horse

08.07 2023 в 10:11

Забавно ще е как и дали това ще го отразят руските медии. А на нашия любим президент Радев му е още по-дебилна позицията! Хем не ще да пращаме оръжие за да не раздухваме войната, хем е за Украйна в НАТО, когато ще сме длъжни по договор да се бием срещу Русия ако нападне Украйна.

Как главата му не експлоадира от толкова много мозък е загадка.

2073

1

Johnny B Goode

08.07 2023 в 07:57

Още една от целите на фашизоидното ботоксно джудже е на път да бъде постигната. Успешна многоходова комбинация на велик стратег. Петър Велики пасти да яде.