Навални с още едно обвинение - за екстремистка група, всяваща омраза

OFFNews 31 май 2022 в 18:00 2047 2

Алексей Навални

Снимка БТА/Архив

Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални получи още едно обвинение - този път за създаването на екстремистка група. За това съобщи самият Навални в Инстаграм.

"Нямаше и осем дни след влизането в сила на присъдата, с която бях осъден на 9 г. строг режим, а днес следователят дойде отново и официално ми повдигна ново обвинение. Оказа се, че съм създал екстремистка група, която да насажда омраза към чиновниците и олигарсите. А когато ме вкараха в затвора, се осмелих да изразя недоволството си от това (а именно, че това съм аз) и призовах за митинги.

За това имам право на още 15 г.", посочва критикът на Владимир Путин.

Ето какво още написа Навални:

"Виждате ли, още 15 г. в сигурен и стабилен бункер, където ще бъда защитен от изненадите и трудностите на тази ваша "свобода". Където е такава бъркотия, че обикновените хора, а не служителите на ФСО и ФСИН, дори се разхождат по улиците.

Родителите ми дойдоха тук на гости, а те живеят във военен град. Затова, разбира се, се шегувахме, че когато Путин устрои атомната война, те ще получат една от първите ракети. И аз съм свободен тук - кой ще бомбардира зоната на блатото?

Така че, когато там се топи бетон, аз просто ще гледам особено красив залез от мястото. Благодарение на Путин ????."

Политикът не разкрива подробности по случая. Известно е, че още през септември 2021 г. Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за създаване на "екстремистка общност" и участие в нея срещу Навални и негови сътрудници.

В изявлението на Следствения комитет се посочва, че дейността на "екстремистката общност", създадена от Навални и неговите съмишленици, е била насочена към "дискредитиране на властите, дестабилизиране на ситуацията в регионите, формиране на обществено мнение за необходимостта от насилствена смяна на властта, както и към организиране и провеждане на протестни акции, които прерастват в масови безредици".

Алексей Навални получи 9-годишната си присъда от Лефортовския съд в Москва през март т.г. за измама с дарения за дейността на Фонда за борба с корупцията и за неуважение към съда. Той и неговите поддръжници смятат, че делото е изцяло политическо.

Опозиционерът изтърпява присъда от две години и половина затвор по друго дело, което според него е изфабрикувано, за да бъде възпрепятствана политическата му дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

01.06 2022 в 06:45

"екстремистка група, която да насажда омраза към чиновниците и олигарсите"

Това у нас си част от културата. Да мразиш чиновници и чорбаджии си е нормално. Ако за това съдеха, всички щяхме да сме в пандиза. :)

2099

1

Mateevk

31.05 2022 в 18:42

Направо до живот да му дадат! Имам предвид до края на живота на Путин.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша