Не на руската диктатура! 300 000 грузинци излязоха на Европейски марш

Мъжът ми бие руснаците на фронта, а аз се боря срещу тях тук, каза участничка в протеста в Тбилиси

OFFNews 12 май 2024 в 10:11 4446 5

Европейският марш в Тбилиси
Европейският марш в Тбилиси.

Акцията "Европейски марш" в Тбилиси снощи се превърна в най-голямата демонстрация в цялата съвременна история на Грузия.

В протеста срещу приемането на закона за чуждестранните агенти на 11 май са взели участие най-малко 200 000 души, като в пика на акцията броят им е достигнал 300 000. Изчисленията са направени с помощта на платформата Mapchecking, която отчита броя на хората в определен район по гъстотата на множеството.

Демонстрацията срещу т. нар. "руски закон" е била най-голямата в съвременната история на Грузия. Цялото население на кавказката република е около 3,75 милиона души, което означава, че всеки десети грузинец вчера е протестирал.

На фона на внушителното шествие съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан подкрепи участниците в протеста.

"Грузинският народ изразява своето мнение. Пренебрегвайки тактиката на сплашване, десетки хиляди мирни демонстранти излязоха днес на шествие в дъждовния Тбилиси, за да поискат от "Грузинска мечта" да отмени този закон", написа той.

Лошото време изобщо не спря грузинците да изразят мнението си на поредния протест срещу законопроекта за „чуждестранното влияние“, подкрепян от проруското правителството на страната, но критикуван от проевропейския президент на Грузия Саломе Зурабишвили, от САЩ и Европейския съюз.

Множеството, събрало се на площад "Европа", развяваше знамената на Грузия и Европейския съюз. Имаше и синьо-жълти флагове на Украйна.

"Грузия! Грузия!", скандираха многобройните демонстранти, които вървяха покрай река Кура.

Участващата в протеста Мариам Меунаргия каза, че е дошла, за да покаже, че нейната страна „просто иска да бъде част от европейското общество“.

„Ние защитаваме нашето европейско бъдеще“, каза Меунаргия, цитирана от БТА.

От началото на април Грузия, малка страна в Кавказ, е обхваната от антиправителствени протести, след като управляващата партия "Грузинска мечта" отново внесе за обсъждане в парламента законопроект, смятан за пречка пред стремежите на Тбилиси да се присъедини към ЕС.

Текст е заимстван от руското законодателство, използвано от няколко години от Кремъл за потискане на дисидентски гласове.

Законопроектът трябва да мине и на трето четене в парламента в близките дни и се очаква президентът Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с управляващата партия, да му наложи вето. „Грузинската мечта“ обаче разполага с достатъчно гласове, за да отхвърли президентското вето.

В центъра на Тбилиси, където по-рано през деня бяха разположени големи полицейски сили, впечатляващо множество се събра след свечеряване, за да изрази позицията си.

„Не на руския закон!”, „Не на руската диктатура!”, скандираха демонстрантите.

Загърната с украинското знаме, 46-годишната Виктория Сарвеладзе, каза, че е дошла, защото съпругът й се бие на фронта срещу руската армия. „И двамата се борим срещу Русия“, обобщи жената.

„Не е нужно да се връщаме в Съветския съюз“, каза осъдително 38-годишната грузинска учителка Лела Циклаури и предупреди, че „всичко ще се влоши в нашата страна, ако този закон бъде приет“.

През последните дни много активисти, работещи за неправителствени организации и други правозащитни групи, казаха, че са получавали заплахи по телефона.

По-рано днес феминистката активистка Бая Патарая показа на АФП оранжеви графити на вратата на къщата си и вътре в сградата, където можеше да се прочете „лесбийка, която плюска грантове“.

„Това е, за да ни тероризират“, заяви тя в апартамента си, като каза, че не е изненадана от подобни провокации, но все пак е решена да участва в голямото събиране тази вечер.

Ако противоречивият закон бъде приет, той ще изисква всяка НПО или медийна организация, която получава над 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрира като „организация, отстояваща интересите на чужда сила“.

Правителството уверява, че тази мярка има за цел да принуди организациите да демонстрират по-голяма „прозрачност“ по отношение на финансирането си.

Законът за „чуждото влияние“ беше внесен за първи път от „Грузинската мечта“ през 2023 г. Но масови демонстрации тогава принудиха правителството да го оттегли.

Повторното му внасяне в началото на април предизвика изненадата и гнева на много грузинци.

Тези проблеми се случват няколко месеца преди законодателните избори през октомври, смятани за важен тест за демокрацията в тази бивша съветска република, свикнала с политически кризи.

През декември 2023 г. ЕС предостави на Грузия официален статут на страна кандидат, но каза, че Тбилиси трябва да извърши реформи в своята съдебна и избирателна система, да увеличи свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди официално да започнат преговорите за членство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

13.05 2024 в 01:54

Ако българското МВР отчете броя на протестиращите, ще излезе, че са били 500 души... И после ще уточни, че отчета е направен в 18.00 часа на около 300 кв.м. около грузинския парламент, демек това е всъщност доста достоверна информация...

300

4

демотиватор

12.05 2024 в 15:32

Съчувствам силно на грузинците, и за ограбената им от орките територия, и за продажното управление на Иванишвили и клиентелата му. Сигурно последните избори са били фалшифицирани от партията му!
И да, президент Саломе Зурабишвили явно е много смела достойна жена, респект! ✊

2099

3

Mateevk

12.05 2024 в 13:49

Ама тия така ли са го записали - организация, отстояваща интересите на чужда сила? Да попитам само дали пък случайно интересите на тази чужда сила не могат да съвпадат със съответните национални интереси поне в определен момент и по конкретна тема. Могат и още как, освен ако по дефиниция националните интереси не са руските интереси. Същата работа ни чака и нас, ако продължаваме да не реагираме подобаващо на провокациите на отявлените путинофили тук, извършвани вече ежеденевно под благосклонния поглед на т.нар. "евроатлантици".

22553

2

dolivo

12.05 2024 в 11:41

пак ще се лее кръв. Не напразно г-н Йозеб Джугашвили , кръвожадния параноичен психопат е на почит при Путин, под новото му име Сталин.

-1845

1

ob1

12.05 2024 в 10:50

Хммм, що така никой не обича матушката? Освен мурзилките, де, но на тях им се плаща за любовта. Чебурашки, това какво ви прави?