Не се получи с ''екскурзията''. Руски експерт за междинните резултати от войната в Украйна

OFFNews 01 март 2022 в 18:03 12420 10

Пети ден от войната в Украйна. В Киев, Лвов и други украински градове периодично звучат сирени, хиляди граждани се крият в бомбоубежища, много се опитват да напуснат страната. Военният наблюдател на „Новая газета“ Павел Фелгенхауер коментира междинните резултати от войната в Украйна пред телевизия "Дождь".

„Всички очакваха пълния крах на украинската държавност и че въоръжените сили няма да могат да се съпротивляват организирано, но те се съпротивляват“, оценява случващото се в Украйна Фелгенхауер. 

Според него в Пентагона са били сигурни, че руските войски ще превземат Киев за 72 часа, организираната съпротива ще рухне, а след това, може би, партизанската война ще продължи. Въз основа на тази прогноза Съединените щати изпратиха в Украйна „преносими“ оръжия, които биха могли да бъдат използвани в партизанската война, казва военният експерт - и не доставиха по-тежки оръжия, защото вярваха, че руснаците ще ги получат като трофей.

„Но украинците продължават да се съпротивляват организирано, щабовете им работят, Генералният щаб също, структурата на управление на властта е запазена и това коренно променя цялата кампания и отношението на Запада“, казва Фелгенхауер.

Сега Западът планира да снабди Украйна с реактивни изтребители, бомбардировачи, танкове, ракети и тежка артилерия. Освен това продължаващата организирана съпротива и запазването на държавните структури повишават морала както на украинските войници, така и на доброволците, отбелязва експертът.

„Инициативата остава на страната на руските войски, но засега те не работят много умело. В зоната на южния окръг е по-добре, има сериозни успехи, но на запад, на север и около Киев не се получава много добре“, оценява военният наблюдател.

Пропагандата изигра роля тук - смята Фелгенхауер - руската страна сериозно мислеше, че „ще ги посрещнат с цветя“, ще сложат оръжие и цялата военна операция ще бъде един вид „екскурзия“.

„Не се получи с „екскурзията“, което означава, че трябва да се увеличи натискът. Нашите генерали, много висши и средни офицери минаха през Сирия, те знаят как да превземат градовете (превзеха Източна Гута, Алепо): изравняват ги със земята и ги превръщат в купчини развалини“, казва военният експерт.

„Нашите военни генерали не се учат тепърва да превземат градове, те знаят как, но засега ръцетe им са вързани“, казва Фелгенхауер, сравнявайки тази ситуация с Първата чеченска война, когато също се опитаха да преговарят, а не да поставят врага под натиск.

Според експерта такава война е „лесна за започване, но много трудна за победа“ и украинците имат очевиден шанс да спечелят, особено след като за украинските въоръжени сили сега се грижи Западът: „Руската редовна армия няма резерви, морал и желание да се бие сериозно, те се бият, без да разбират точно защо. А украинците са наясно защо, те имат морална готовност“.

В резултат на това, както често се случва в такива войни за национално освобождение, броят на бунтовниците ще бъде по-голям от капацитета на голямата държава да извежда редовно войници. В крайна сметка на колониалната сила това ù омръзва и тя си тръгва, коментира военният наблюдател.

„Няма смисъл да се борим безкрайно за Украйна, която очевидно не иска да бъде част от „руския свят“, да се подчинява на Русия и на практика е невъзможно да я принудим. Русия не може да спечели войната с народа“, обобщава Павел Фелгенхауер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

11

dolivo

02.03 2022 в 12:07

До всички коментатори с любов към истината и знанието - прегледайте този блог с професор показващ гледната точка на свободната икономическа зона - https://www.youtube.com/watch?v=Ys2zTL-b3eE

Всеки комплексар, който се движи от завист или го е страх от прогреса, да не гледа.

-1580

10

Bace7

02.03 2022 в 06:27

Тоя същия 70г. "военен анализатор" беше на хонорар в BBC, по време на войната с Грузия пускаше "новини" за хиляди човека загуба от страна на Русия. За да получите реална информация за събитията в Украйна, следете канала на Юрий Подоляка в ютуб, човекът работи с очевидци, схеми, не пробутва пропаганда.

23293

9

Стефан

02.03 2022 в 00:07

Глупак в действие. Очевидно бърка фактите, със собственото си тролско мислене.

Наздраве:

https://twitter.com/royalairforce?lang=bn

2994

8

Гражданин

01.03 2022 в 23:56

Киряк Стефчо в действие. Очевидно бърка правенето на метани към Москва с експертно мнение.

23293

7

Стефан

01.03 2022 в 22:38

Чети бе:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi-naDZ4aX2AhXfRPEDHa5mA_gQF noECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Faa-bg.info%2F&usg=AOvVaw2K1EXqXZMQoE8jJyMGlFAW

-8580

6

Лилипутин днес изкючи Дожд и Ехото на Москва.
Това е краят.
Войната е загубена ама не може да си признае.

-8580

5

Стефане мисли преди да пишеш глупости!!!!


Русия извършва геноцид над Украйна.
За това че убива невинни и нахлува без никаква заплаха ще си плати. Тези дни борсите ще отворят и валутата ще падне поне още 50 процента.
Народа излиза и сваля джуджето.

23293

4

Стефан

01.03 2022 в 21:27

Много глупав, бих казал. А човекът лъже.
Русия не се кани да окупира Украйна. Заявиха целите си, а тоя се прави на ударен.
Сега руснаците ще унищожат оръжието за милиарди долари от нато, както и армията, подготвена по натовските стандарти. Ще забранят парадите под флага на бандера, шухевич, и дивизиите от СС, с украински личен състав. Както и нацистите в бъдещите правителства на разните Украйни.

1600

3

HolyDiver

01.03 2022 в 20:23

Много мъдър анализ!
Дори да приемем че Русия успее да сломи Украйна, окупира я и постави тяхно правителство което да управлява - може ли Русия да си позволи да поддържа достатъчно голяма армия която да възпре съпротивителните движения ? САЩ се провалиха в Ирак и Авфанистан срещу много по зле въоражени противници. Когато народа, който си окупирал те презира то ти или се махаш или извършваш геноцид и прочистваш народа
До къде ще стигне Русия ?

23293

2

Стефан

01.03 2022 в 19:03

Хи-хи:)) Типовите глупости.
Това не е експертно мнение, това са кухи лозунги.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки