Недохранени, бити и изтезавани: Украински пленници разказват за терора в затвор в Таганрог

OFFNews 16 август 2023 в 08:20 2726 1

Плакат от протест в подкрепа на Украйна в Краков на 30 юли

Снимка Getty Images

Плакат от протест в подкрепа на Украйна в Краков на 30 юли

Бивши украински пленници твърдят, че са били подложени на изтезания, включително чести побои и електрошокове, докато са били задържани в център за задържане в Югозападна Русия, което се счита за сериозно нарушение на международното хуманитарно право, предаде Би Би Си.

В серия от интервюта за британската агенция десет бивши затворници, освободени при размяна на пленници, твърдят, че са били подложени на физическо и психическо насилие от страна на руски офицери и надзиратели в следствения арест в град Таганрог, Югозападна Русия.

Свидетелствата, събрани по време на продължило няколко седмици разследване, описват последователен модел на изключително насилие и малтретиране в един от центровете, където украински военнопленници са били държани в Русия. Преди войната центърът се е използвал за задържането на руски затворници.

Бившите украински пленници твърдят, че:

• Мъжете и жените в обекта в Таганрог са многократно бити, включително в бъбреците и гърдите. По време на ежедневните проверки и разпити са били подложени на електрошок;

• Руските надзиратели постоянно заплашват и сплашват задържаните, като някои от тях са направили фалшиви признания, за които се твърди, че са използвани като доказателство срещу тях в съдебните процеси;

• Затворниците постоянно са недохранени, а на ранените не се оказва подходяща медицинска помощ, като има съобщения за смъртни случаи на задържани лица в затвора.

Би Би Си подчертава, че не може да провери твърденията по независим начин. Някои от подробностите от разказите за 10-те пленници са били потвърдени от други задържани.

Руското министерство на отбраната засега не коментира твърденията. Кремъл не разрешава на никакви външни органи, включително на ООН и Международния комитет на Червения кръст, да посетят центъра за задържане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови