Нови руски атаки над Авдеевка

ООН осъди масираните руски удари срещу Украйна

OFFNews 30 декември 2023 в 07:54 3430 1

украински войници

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

Украински войници

Освен масираните бомбардировки и въздушни атаки Русия атакува вчера Украйна и със сухопътни войски, предаде ДПА, като се позова на военното ръководство в Киев.

Украинският генерален щаб обаче отчете сравнително малко преки сблъсъци - 31 сражения. Фокусът отново е бил върху град Авдеевка в източната украинска Донецка област.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски направи необявено посещение в града, който е обсаден от три страни.

Според вечерния доклад за обстановката в самата Авдеевка е имало три сражения и още 10 в околностите й.

Друг център на вниманието е украинското укрепление на южния бряг на река Днепър в Херсонска област. Руските войски направиха девет безуспешни опита да изтласкат украинците от позициите им там, съобщи Генералният щаб.

Твърденията на украинските военни не могат да бъдат проверени по независим път.

Вчера Русия нанесе и най-тежките си въздушни удари по Украйна с близо 160 ракети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати от различен тип. По официални данни са били убити над 30 души.

Русия беше остро разкритикувана в Съвета за сигурност на ООН за масираните ракетни атаки и нападенията с дронове срещу Украйна, след като Киев и неговите поддръжници призоваха за спешно заседание на 15-членния орган във връзка с ударите, предаде Ройтерс.

Според официални представители при руските атаки по цялата територия на Украйна вчера - най-тежките от началото на войната през февруари 2022 г. - са загинали 31 цивилни и са били ранени над 160 души. Полша съобщи, че руска ракета изглежда е навлязла във въздушното ѝ пространство, след което се е върнала в Украйна.

Трагично е, че 2023 г. завършва така, както започна - с опустошително насилие срещу народа на Украйна", заяви помощник генералният секретар на ООН Мохамед Халед Киари, след като информира Съвета за атаките. "За пореден път украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на убежище, разчистване на развалините и погребване на мъртвите при ледени температури, добави той.

Повечето членове на Съвета, включително САЩ, Франция и Великобритания, осъдиха нападенията срещу Украйна.

"Вместо мир, (руският президент Владимир) Путин избра да отбележи тези празници и да започне новата година с безпрецедентен брой атаки с дронове и ракетни удари срещу друга държава от ООН", заяви съветникът по политическите въпроси на американското постоянно представителство в ООН Джон Кели.

Заместник-посланикът на Китай в ООН Гън Шуан не осъди нападенията, а призова за "политическо решение" на войната в Украйна.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви в пространен отговор, че Русия е предприела атаки единствено срещу военна инфраструктура в Украйна и че украинските системи за противовъздушна отбрана са отговорни за цивилните жертви.

В отговор на думите му посланичката на Великобритания в ООН Барбара Удуърд каза, че действията на Русия са единствената причина за трагедията в Украйна. "Останалото е порой от лъжи и дезинформация", добави тя.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъжда нападенията на Русия срещу Украйна, съобщи в изявление неговият говорител Стефан Дюжарик.

"Нападенията срещу цивилни и гражданска инфраструктура нарушават международното хуманитарно право, недопустими са и трябва да бъдат прекратени незабавно", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

30.12 2023 в 08:11

Ето по-подробно за целия фронт от реномиран австрийски експерт с добри контакти в украинската армия (на която симпатизира, но обзорите му са въпреки това обективни).
Има и линкове към доста фронтови видеа.
Който не владее руски да си го прекара през онлайн- преводача на Гугъл.
Накратко- Украйна държи позициите си с активна отбрана.

https://mediavektor.org/67963-tom-kuper-svodka-o-vojne-v-ukraine-za-28-dekabrya.html