ООН обяви 27 декември за Международен ден за готовност за епидемия

OFFNews 08 декември 2020 в 12:29 1402 0

Общото събрание на ООН обяви 27 декември за Международен ден за готовност за епидемия, предаде Ройтерс. Този акт е опит да се гарантира, че светът научава уроците си и ще бъде подготвен за всякакви бъдещи здравни кризи, коментира агенцията.

Вирусът COVID-19 се появи в китайския град Ухан точно в края на миналата година и се разпространи в световен мащаб, като до момента е заразил над 66 млн. души и е отнел близо 1,5 млн. човешки животи. Световната здравна организация (СЗО) го обяви за пандемия през март - акт, който според САЩ е дошъл с твърде голямо закъснение, припомня Ройтерс.

Общото събрание от 193 членове прие резолюция с консенсус, която признава необходимостта „да се повиши нивото на готовност, за да се получи най-ранният и адекватен отговор на евентуална епидемия“.

„Като се има предвид, че Общото събрание преди това е обявявало международни дни, посветени на шаха, йогата и тоалетните, изглежда справедливо и епидемиите да имат своя ден“, коментира директорът на Международната кризисна група на ООН Ричард Гоуън. Той описа символичния ход като опит на Общото събрание да бъде в крак със срлучващото се, тъй като „много по-малки и по-бедни държави се притесняват, че няма да участват в реални решения относно коронавирусната ваксина или възстановяването“.

Резолюцията на ООН подчертава значението на международното сътрудничество и многостранността. „Пандемията ни изненада, но също така послужи като сигнал за събуждане за подобряване на нашата готовност“, каза посланикът на Виетнам Данг Дин Куй, представяйки резолюцията.

„Вярваме, че отбелязването на Международния ден за готовност за епидемия ще бъде един значим начин за постигане на тази цел“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков