Отравянето на Буданова може да означава, че руските агенти са по-близо до украинските власти, отколкото се смяташе

OFFNews 29 ноември 2023 в 10:56 2304 0

Буданова

Снимка УНИАН

Мариана Буданова

Ако Русия е успяла да отрови Мариана Буданова, съпругата на ръководителя на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов, това би означавало, че агентите на Кремъл действат по-близо до вътрешните кръгове на украинското правителство, отколкото се смяташе досега, пише "Ню Йорк Таймс", цитиран от УНИАН.

Бившият зам.-шеф на вътрешното разузнаване на Украйна Виктор Ягун е заявил пред изданието, че "е необходима повече информация, преди да се направи оценка на случая". Самият Ягун е участвал в разследвания на отравяния на високопоставени лица.

Според Ягун е малко вероятно Русия да има агенти в Украйна, които биха могли да се доближат до Буданова или до съпруга ѝ.

"Тя (Русия) просто не разполага с необходимите агенти на територията на Украйна, които биха могли да отровят някого", каза той.

Но секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов изтъкна, че Русия активира спящи клетки и увеличава усилията си за дестабилизиране на властта в Киев. Сега украинските служби за сигурност регистрират максимално активиране на "спящите агенти".

Вчера стана известно, че Мариана е станала жертва на отравяне. Според медиите - с тежки метали, които не се използват в бита и армията. Освен нея са отровени няколко служители на разузнаването.

Буданова се лекува в Украйна. Говорителят на разузнаването Андрий Юсов потвърди информацията, като обясни, че курсът на лечение на съпругата на Буданов е почти завършен.

Руската пропаганда също не подмина новината за Мариана Буданова. Рупорите на Кремъл дори имат своя версия за покушението - може да е била отровена от съпруга си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови