Папата: Допирът ми със смъртта ми помага да разбера жертвите на COVID-19

OFFNews 23 ноември 2020 в 15:41 2230 0

В новата си книга "Нека мечтаем: Пътят към по-добро бъдеще" папа Франциск казва, че напълно разбира хората, болни от коронавирус, които са в интензивни отделения и на апаратно дишане, заради собствения си опит, след като част от белия му дроб е бил отстранен, когато е бил на 21 години, предаде Ройтерс. 

Италианските вестници публикуваха откъси от новата му книга, която предстои за излезе следващия месец.

В разговор с един от неговите биографи папата говори за някои от най-личните си спомени във времето, когато е бил между живота и смъртта. "От опит познавам чувството на тези, които са болни от коронавирус, борещи се да дишат", казва той.

Франциск е бил 21-годишен студент в семинария през втората година от обучението си за свещеник в Буенос Айрес, когато при боледуване се влошил и бил хоспитализиран. "Извадиха около литър и половина вода от единия бял дроб и бях между живота и смъртта", допълва папата.

Няколко месеца по-късно лекарите отстраняват горния лоб на десния му бял дроб. Днес 83-годишният папа може да бъде чут да диша тежко след изкачване на стълби.

"Месеци не знаех кой съм, дали ще живея или ще умра, дори лекарите не знаеха. Спомням си как един ден прегърнах майка си и я попитах дали ще умра", разказва папа Франциск.

Той обяснява, че монахиня, която е работила като медицинска сестра, му е помогнала, като тайно удвоявала дозите пеницилин и стрептомицин, предписани от лекарите.

"Благодарение на редовния си контакт с болни хора тя знаеше от какво се нуждаят пациентите по-добре от лекаря и имаше смелостта да приложи този опит в действие", спомня си папата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки