Първи спасени заложници. Какво се знае за израелците, отвлечени от Хамас (обновена, снимки)

Посолството на САЩ в Израел съобщи, че са отвлечени 100 цивилни граждани и войници

OFFNews 08 октомври 2023 в 09:25 8594 0

Заложници

Снимка Twitter

Заложници на Хамас

"Значителен брой" израелски цивилни и войници са държани като заложници от палестинската въоръжена групировка Хамас в Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Би Би Си. 

Някои са живи, а други се смятат за мъртви, каза военният говорител подполковник Джонатан Конрикус. Деца, жени, възрастни хора и хора с увреждания са сред отвлечените.

"Това са числа, които досега бяха невъобразими", допълни той, но не уточни точно колко са отвлечени.

Според Конрикус това ще оформи бъдещето на тази война. Междувременно посолството на САЩ в Израел съобщи, че са отвлечени 100 души - цивилни и военни. От посолството написаха в Туитър, че повече от 300 израелци са били убити и над 1800 ранени. Тези числа не са официално потвърдени от Израел.

Хамас твърди, че броят на заловените израелци е "няколко пъти по-голям" от десетки и те са отведени на различни места в Ивицата Газа.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Тел Авив ще "уреди сметките си с всеки, който им навреди" (на заложниците).

Израелци са извеждани от домовете

Появиха се множество видеоклипове, за които се твърди, че показват израелци в ръцете на бойци на Хамас. Публикувано видео, потвърдено от Би Би Си, показва камион, който се движи през тълпи в Ивицата Газа. Според информацията в камиона се превозват израелски заложници. 

Друго видео показва боса жена, измъкната от задната част на камион с окървавени ръце, вързани на гърба.

Двойка е отвлечена от парти на открито 

Твърди се, че някои заложници са били взети от парти на открито в предградие на град Офаким в южната част на Израел - недалеч от Газа.

Свидетели казват, че нападатели на мотоциклети са започнали да стрелят по присъстващите, много от които все още са в неизвестност.

Други видеоклипове показва как една жена, присъствала на партито, е отвлечена и държана върху мотоциклет от двама мъже.

Ситуации със заложници в израелските градове

Извън Ивицата Газа израелските военни сили са освободили цивилни, които са държани като заложници на две места на юг. В един от случаите са спасени близо 50 души, държани в една стая. 

Пред агенция Ройтерс жена, идентифицирана като Ела, заяви, че се е била барикадирала в бомбоубежище в продължение на часове в града. "Чуваме много стрелба, казаха ни, че терористите са в трапезарията", описва тя.

Ела допълва, че е изгубила връзка със семейството си. "Знам, че баща ми е бил отвлечен... никой не ни казва какво се случва. Не знам дали майка ми е жива", обяснява жената. 

На поредно видео, публикувано в социалните мрежи, се виждат хора, водени по улица без обувки. Не е ясно дали тези хора са били същите заложници като държаните в трапезарията.

Александър Оскар, председателят на "Шалом" в България, публикува снимки на част от отвлечените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков