Петима загинали и най-малко 20 ранени при експлозията в Белгород

OFFNews 12 май 2024 в 19:12 2777 0

Белгород

Снимка ТАСС

Спасителите са извадили телата на пет жертви изпод развалините след срутването на част от жилищен блок в Белгород, съобщи пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации, цитирана от Би Би Си.

По-рано през деня областният управител Вячеслав Гладков съобщи за изваждането на телата на двама загинали, други 20 обитатели на блока са ранени.

Сутринта областният център и околните райони са били подложени на силен обстрел от Украйна, написа по-рано губернаторът. 

Според източници от Киев реактивна система за залпов огън (РСЗО) не може да предизвика подобно разрушение. Затова подозират, че става дума или за руска ПВО ракета С-300, или за организирана от Кремъл провокация за дискредитация на Украйна и ескалация на войната.

По думите на Гладков един от снарядите е попаднал в жилищен блок, като е нанесъл значителни щети.

"Двама загинали са извадени изпод развалините. Самоличността им се установява. Следственият комитет работи на мястото", написа той в канала си в Телеграм. Малко по-късно добави: "Спасителите извадиха тялото на още един човек изпод развалините."

Гладков отбелязва, че под руините все още може да има хора, като спасителите правят всичко възможно, за да спасят живота им.

Руските информационни агенции, позовавайки се на оперативните служби, съобщават, че взривът е повредил почти цялата сграда - десететажен панелен блок на улица "Щорса", 16 апартамента са се срутили.

По данни на ТАСС в сградата има общо 502 апартамента с 8 входа.

Известното досега за пострадалите

По данни на руското Министерство на здравеопазването при експлозията сутринта са пострадали 17 души. По-късно броят им нарасна до 20, след като покривът се срути върху работещите на мястото спасители.

Агенция "Интерфакс" обяви по-рано, че спасителите издирват най-малко десет души и евакуират жителите.

А в 15.41 ч. московско време губернаторът Гладков пише: "По предварителна информация в града са пострадали общо 20 души, включително две деца. Дете на месец и половина с травма, закрита черепно-мозъчна травма, термични изгаряния на лицето и шията се подготвя за транспортиране, придружено от реаниматор, в Руската детска клинична болница в Москва. 16-годишно момче с травма, открита черепно-мозъчна травма и контузия на мозъка е хоспитализирано в интензивното отделение на Детската областна клинична болница. В медицинските центрове на Белгород под наблюдението на специалисти се намират 11 пострадали с различни наранявания. Други шестима души вече са получили необходимата медицинска помощ и са изпратени вкъщи за амбулаторно лечение".

Губернаторът заяви също, че не е необходима помощ от спасителите и полицията и призова гражданите да не се събират в близост до пострадалия блок, тъй като е опасно.

Службите за спешна помощ не изключват възможността стоманобетонните конструкции на сградата в близост до мястото на експлозията да продължат да се срутват.

Какви са версиите за случилото се?

Представители на различни руски агенции досега изказаха различни версии за причините за експлозията и последвалото срутване на цял вход от жилищна сграда в Белгород.

"На 12 май, в резултат на нападение на украински въоръжени формирования срещу град Белгород, снаряд попадна в жилищна многоетажна сграда. В резултат на случилото се, по предварителни данни, има загинали и ранени", се казва в изявление на Следствения комитет на Русия. - По случая е образувано наказателно дело за терористичен акт.

Същата версия поддържа и губернаторът на Белгород, който написа в канала си в Телеграм за "пряко попадение" на украински снаряд в многоетажна сграда.

Руското министерство на отбраната обаче обяви, че жилищна сграда в Белгород е била повредена от фрагменти от ракета, свалена от руските системи за противовъздушна отбрана.

"Фрагменти от една от свалените ракети "Точка-У" повредиха жилищен блок в град Белгород", се казва в изявление на министерството.

В социалните мрежи се появяват аргументи в полза на други версии. Сред тях са взрив от вътрешността на сградата, "необичайно спускане" на авиационен боеприпас от руски бомбардировач, което се е случвало многократно в миналото, и т.н.

Украинската страна не е коментирала случилото се.

Според местните власти сирените, предупреждаващи жителите на Белгород и съседните области за ракетната опасност, са се включили шест пъти до средата на следобеда в неделя.

Изостряне на ситуацията в граничните райони

Белгород и регионът вече пострадаха от ракетен удар предишния ден.

Според Гладков атаката е нанесла щети на повече от 300 жилища в 85 блока. Предния ден той съобщи за един загинал и 29 ранени. По-късно губернаторът уточни, че 17 ранени остават в болниците. По думите му две жени са в изключително тежко състояние.

Министерството на отбраната на Русия съобщава, че средствата за противовъздушна отбрана са свалили две оперативно-тактически ракети "Точка-У" над Белгородска област в неделя вечерта. Според изявлението атаките с дронове са били отблъснати над още три руски региона.

Три безпилотни самолета са унищожени над Брянска област, а други два - над Липецка област. Липецкият отдел на Министерството на извънредните ситуации предупреди за въздушната опасност през нощта. Властите в Брянск не съобщават за нападение с дрон.

В края на тази седмица украинското министерство на отбраната обяви, че руски войски са се опитали да пробият отбранителната линия в северната част на Харковска област. Продължават да постъпват съобщения за сражения в тази посока, а в редица населени места в Харковска област е обявена спешна евакуация на населението.

В петък сутринта много руски и украински провоенни източници съобщиха за опит на руските войски да започнат настъпление откъм Белгородска област срещу украински погранични села.

Според ръководителя на Харковската областна администрация в неделя сутринта руските войски отново са обстрелвали град Волчанск, като един местен жител е бил убит.

Също така Олег Синегубов заяви, че в неделя вечерта руснаците са хвърлили управляема авиационна бомба върху Вилча, повредена е сградата на пансиона за възрастни хора. Освен това предишния ден 63-годишен мъж е загинал в резултат на обстрел в Глубокое, а при серия от масирани обстрели на Волчанск от различни видове оръжия е загинал 51-годишен мъж, ранени са още петима души, включително 83-годишна жена, и са повредени десетки домове.

Според Синегубов по време на продължаващата евакуация от пограничните райони на Харковска област са изведени над 4000 души.

По-рано тази седмица местните власти съобщиха за сражения по няколко участъка от контактната линия, включително в граничните райони.

Украинското министерство на отбраната на свой ред съобщи за пренасочване на резервни части на ВСУ към Вълчанското направление в Харковска област. След това беше обявена евакуация на населението от Волчанск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови