Популистите печелят изборите в Чехия (обновена)

OFFNews 21 октомври 2017 в 17:22 6181 1

Популистите печелят парламентарните избори в Чехия с огромна преднина. Партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите, печели 30.04% (при преброени 94.4% от бюлетините).

Гражданската демократическа партия е взела 11,29 процента.

С едва 7.4% управляващите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г.

Крайно дясната антиевропейска и антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура има 11,51%.

Друга протестна партия, на Пиратите, също е на път да спечели места в долната камара на парламента с недоволните либерални гласове.

АНО разбива четвъртвековното доминиране на две традиционни партии от център-дясно и център-ляво - допълнителна промяна в променящия се политически пейзаж в Европа, където бежанската криза роди протестни групи. Резултатът развързва ръцете на Бабиш да намалява данъци, да увеличава държавните инвестиции и да се бори с имиграцията. Този резултат му дава и възможност да управлява в коалиция само с една партия.

Очаква се Бабиш да преговаря за коалиция със социалдемократите, но председателят им Милан Хованец заяви, че партията може да мине в опозиция.

Бабиш може да поиска коалиция и с дясната Гражданска демократическа партия, която има близо 11%. Тази партия и социалдемократите са оглавявали всяко чешко правителство след разделянето на Чехословакия, като се изключат служебните кабинети, припомня Ройтерс.

Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, има възможност АНО да формира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация".

Усложняващ фактор за коалиционни преговори са политическите обвинения срещу Бабиш, че е получил незаконно 2 милиона евро от европейските фондове, преди да влезе в политиката.

Чешкият президент Милош Земан заяви, че ще даде месец за преговори, преди да свика новия парламент.

Общо 31 партии издигнаха 7500 кандидати за 200-та места в долната камара на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

21.10 2017 в 21:11

Ех, като започнете с това „популисти“...
Коя партия не използва популизъм в кампаниите си?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки