Посланикът на Израел: България е съюзник и приятел. Признателни сме и ангажирани да разширим този съюз

Александра Маркарян 15 април 2021 в 09:25 1866 0

"България е съюзник и приятел. Използвам случая да благодаря на България за последователната и твърда подкрепа за Израел в международни форуми, за което сме ѝ изключително признателни, и да потвърдя нашата ангажираност да задълбочим и разширим този съюз още повече." Това казва посланикът на Държавата Израел Н.Пр. г-н Йорам Елрон във видеообръщение по повод Деня на независимостта на Държавата Израел (Йом Ацмаут).

Държавата Израел отбелязва 73 години от Израелската декларация за независимост, обявена на 14 април 1948 г. от премиера Давид Бен Гурион.

В обръщението си посланикът казва:

"Днес, на Йом Ацмаут, ние празнуваме с голяма гордост нашата национална свобода. Независимостта на Израел е сбъдване на двухилядолетна мечта: да се завърнем в историческата си родина. Наша обща надежда, която оцелява две хилядолетия, за да видим тази мечта осъществена. Отбелязвайки 73 години независимост, можем и трябва да се гордеем с нашите постижения. Въпреки предизвикателствата и трудностите, ние успяхме да вдъхнем живот на една безплодна земя и да изградим жизнена и модерна нация. Както е казал еврейският поет Шаул Черниховски: „Човекът не е нищо друго, освен отражение на родния си пейзаж“. Днес, само седем десетилетия след създаването му, този „пейзаж“ включва модерна нация, изградена върху силни демократични основи. Разполагайки с оскъдни природни ресурси, ние се насочихме към човешкия капитал и станахме световни лидери в много области. Израел се превърна в нация новатор и водеща в иновациите и високите технологии. Затова е напълно естествено, че днес се намираме в челните редици на технологичните решения в борбата с коронавируса. Всички тези постижения станаха възможни, докато ние успешно приемахме милиони имигранти от Европа, Близкия Изток, бившия Съветски съюз, Етиопия и другаде.

На този ден е важно да се подчертаят и специалните връзки и еврейските общности в целия свят, с които се гордеем и за които физическата дистанция няма значение. Тук, в България, животът на еврейската общност наистина е много пълноценен. За мен е привилегия да бъда посланик на Израел в България, с която имаме силни, дългогодишни връзки на приятелство. България е съюзник и приятел. Използвам случая да благодаря на България за последователната и твърда подкрепа за Израел в международни форуми, за което сме ѝ изключително признателни, и да потвърдя нашата ангажираност да задълбочим и разширим този съюз още повече. Щастливи сме, че станахме свидетели на изпълнението на думите на израилските пророци, защото сме от поколението, което е благословено да съпреживее възраждането на еврейската държава в нашата древна родина.

Честит Ден на независимостта!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови