Посмъртно: Съдът в Новосибириск остави в сила заповедта за задържане на починалия Дмитрий Колкер

OFFNews 11 юли 2022 в 13:24 2246 2

Дмитрий Колкер

Снимка VK

Смятате ли, че ще доживея до 29 юли, попитал при гледането на мярката за неотклонение болният от рак в четвърти стадий Дмитрий Колкер.

Новосибирският областен съд е оставил в сила решението на съда за задържането на известния учен физик проф. Дмитрий Колкер по досъдебно производство за държавна измяна, съобщи ТАСС. Професорът умря в следствения изолатор в Лефортово на третия ден след задържането му. На 54-годишния учен беше повдигнато обвинение за държавна измяна, независимо от факта, че беше диагностициран с рак в четвърти стадий.

Смъртта на Колкер, който беше светило в областта на лазерната физика, нелинейната оптика е спектроскопията предизвика гневни реакции в научните среди в Русия, а колеги на физика без страх от преследване поискаха властите да разследват смъртта му в Лефортово. Адвокатите на професора обжалваха ареста му. Преди това в хода на самото дело за определяне на мярка за неотклонение защитата предостави медицинска документация за здравословното му състояние, което не позволяваше задържане под стража.

В хода да пренията за мярката самият Колкер задал на съдията въпроса: “Смятате ли, че ще доживея до 29 юли?” - крайната дата, на срока, за който беше определена мярката за неотклонение. В решението си от понеделник да остави в сила заповедта за арест на физика магистратите твърдят, че по делото не са били приложени материали за здравословното състояние на обвиняемия.

Обвинението за държавна измяна беше повдигнато на Колкер заради лекция, която прочел в Китай през 2018 година в рамките на сътрудничеството между Сибирското отделение на Руската академия на науките с китайските учени. Впоследствие в лекцията службите открили данни, съдържащи държавна тайна, въпреки, че предварително всички материали са били съгласовани с ФСБ. Дмитрий Колкер бил разпитан многократно във връзка с лекциите си в Китай.

Физикът беше арестуван на 30 юни от агенти на ФСБ, които го изкараха от частната клиника, където беше настанен с четвърти стадий на рак на задстомашната жлеза, без да му дадат възможност да се види с близките и адвокатите си. Ученият беше транспортиран в Москва и затворен в Лефортово. На 2 юли състоянието му се влошило и се наложило да бъде откаран от изолатора в болница, където починал. Роднините били информирани за кончината му с телеграма от следствените органи.

Тялото на Дмитрий Колкин все още е в Моска и не е предадено на близките му, тъй като не е представен паспортът на починалия. Семейството му не може да открие паспорта, а без него няма да им дадат тленните останки на физика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

2

luba6a2016

11.07 2022 в 19:15

какво се случи със съветския свинарник?Тези изродени комунисти съвсем побесняха.Те са абсолютно неадекватни.Дали Сталин си е мислел,че ще бъде безсмъртен?

2073

1

Johnny B Goode

11.07 2022 в 19:12

Русский мир в действие.
Да дойдат тороловете и да обяснят за какво става дума.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков