Правосъдният министър на РСМ: Клетвата на Силяновска е невалидна

OFFNews 12 май 2024 в 18:45 5329 2

Лога

Снимка Скопско ехо

Кренар Лога

Правосъдният министър на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че "незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна", съобщи БТА.

Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на РСМ, тя не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония.

Според Лога това, което трябва да се случи, е "или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функцията" на президент.

В знак на протест посланикът на Гърция в Северна Македония напусна пленарната зала в парламента по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди РСМ да спазва Преспанския договор.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори като кандидат на левицата, написа във Фейсбук профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала Северна в клетвата си, но "ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

12.05 2024 в 20:52

Какво сам си направиш, никой не може да ти го направи! Македонците са напът да се удавят в собствения си инат да не искат да признаят очевидното.

400

1

демотиватор

12.05 2024 в 19:17

"Клетвата на Силяновска е невалидна..."

Какво ли се казваше в подобни случаи...?
Сетих се: Му-ха-ха-хаааа... (ジ) (ジ)
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков