Престъпленията от омраза в Лондон нарастват след атаката на ''Хамас'' в Израел

OFFNews 27 октомври 2023 в 20:35 1844 1

Бдение за загиналите деца в Газа

Снимка GettyImages

Хора, участващи в бдение, организирано от Медицинска помощ за палестинците в центъра на Лондон

След атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври и последвалото бомбардиране на Ивицата Газа от Израел, антисемитските и ислямофобските атаки в Лондон почти са се удвоили. Това показват данни на полицията, цитирани от Jerusalem post.

Командирът Кайл Гордън казва, че от началото на месеца досега в британската столица са регистрирани 408 антисемитски инцидента в сравнение с 28 през същия период на миналата година, като ислямофобските престъпления са 174 в сравнение с 65 от същия период миналата година.

И в двата случая числата са почти два пъти по-високи от тези преди седмица.

„Колегите ми продължават безмилостно да се борят с всякакви престъпления от омраза, с които се сблъскват. От началото на конфликта Израел-Хамас извършихме 75 ареста, свързани с конфликта“, казва Кайл пред репортери. 

Миналата седмица около 100 000 протестиращи участваха в шествие, организирано от Кампанията за солидарност на Палестина, а след това полицията беше критикувана от някои законодатели, че не е предприела по-драстични мерки спрямо лозунгите на протестиращите. 

Шефът на лондонската полиция Марк Роули проведе среща с министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман в понеделник, след което съобщи, че законите ще трябва да бъдат променени, ако правителството иска по-строги действия.

Кайл каза, че около 2000 служители ще бъдат дежурни в столицата в събота, когато ще се проведе друго пропалестинско шествие.

„Нашите най-опитни и компетентни служители работят по полицейското управление на тези събития, като се уверяват, че използваме цялото законодателство, което ни е налично, в пълна степен. Няма да толерираме престъпленията от омраза в този град. Ще предприемем наистина строги действия срещу всички, които извършват такива престъпления“, заяви той.

Междувременно командир Доминик Мърфи от командването на лондонската полиция за борба с тероризма каза, че неговите служители са започнали около 10 разследвания на онлайн материали, препратени от обществеността към полицията.

Някои офицери са били изпратени в Израел, за да помогнат на работещите във външното министерство и да подкрепят всякакви разследвания, които биха могли да възникнат в резултат на атаката на "Хамас".

След избухването на войната в Газа има увеличение на докладваните заплахи срещу еврейски и мюсюлмански общности в много страни, включително Съединените щати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки