Примирието в Газа е нарушено, има ранени: Израел и Хамас се обвиняват взаимно за нападения

Кристина Минчева 28 ноември 2023 в 17:03 2943 4

Израелски войници

Снимка IDF

Израелски войници по време на сухопътната операция в Ивицата Газа

"Хамас" наруши примирието с Израел. Редица войници са били ранени след нападение на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа - съобщиха Израелските отбранителни сили (IDF). От своя страна, терористичната организация обвини IDF, че първа е нарушила споразумението.

Това е и първият сериозен пробив в него, коментира The Times of Israel.

"През последния час три взривни устройства бяха активирани близо до войските на IDF на две различни места в северната част на Газа, нарушавайки рамките на оперативната пауза. На едно от местата терористите откриха и огън по войските, които отговориха с огън. Редица войници бяха леко ранени по време на инцидентите. Войските на IDF бяха разположени на позиции в рамките на оперативната пауза", пишат IDF в социалната мрежа Х. 

За трите детонирани взривни устройства пише и катарският вестник Al-Araby Al-Jadeed, който уточнява, че извършителят са бригадите Izz ad-Din al-Qassam, военното крило на "Хамас", както и че мястото на взривовете е било в Северна Газа, близо до местоположението на силите на IDF.

Стрелба към израелски войници е имало в един от случаите и те са отвърнали на огъня, уточнява израелската армията.

„И в двата случая силите на IDF бяха в рамките на договорените линии за прекратяване на огъня“, добавят от IDF.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир настоява Израел да отмени текущото си споразумение за примирие с "Хамас" заради сблъсъците в северната част на анклава. Той призовава министър-председателя Бенямин Нетаняху да "отприщи" израелския отговор и да нареди на IDF да възобнови бойните действия с цел пълното смазване на "Хамас".

„Не можем да чакаме да убият нашите бойци“, пише Бен-Гвир.

В същото време говорителят на военното крило на "Хамас" казва, че нейни бойци са реагирали на "явно нарушение" на прекратяването на огъня от страна на IDF в северната част на Ивицата Газа, което е довело до сблъсък. Той не дава повече подробности.

Терористичната групировка твърди, че е „отдадена на примирието, докато врагът го спазва, и ние призоваваме посредниците да окажат натиск върху окупацията да се придържа към всички условия на примирието по земя и във въздуха“. 

От вторник сутринта палестинците съобщават за стрелба в района на квартал Шейх Радван в град Газа.

Според примирието, което беше удължено с два дни, трябва да има затишие на бойните действия.

То беше договорено с цел освобождаването на израелски заложници, които от "Хамас" държат в тунелите под Газа. Сред тях има бебе, деца, възрастни хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

28.11 2023 в 19:36

Вече ?!

-1650

3

ob1

28.11 2023 в 17:44

ПР, не стана ли ясно, че "палестинците" не искат държава. Тия кретени просто искат да видят Израел в руини. Това е смисълът на "живота" им.
Човек, кретените правят ракети от водопроводните си тръби. Майки се радват, че синовете им са умрели в атентат. Баща бута 4г синче към израелски войници да ги замерва с камъни белким го застрелят. Това са промити мозъци, те не са в състояние да създадат каквото и да било. Няма как да живееш в мир с това.

1005

2

ПР

28.11 2023 в 17:25

Иска ми се,траен мир да настъпи там и взаимното избиване да спре.Може би,трябва да се сформира отделна палестинска Държава.
Голям късмет извадиха и двете страни,че Байдън е Президент,а Антъни Блинкен-ДС.
Една активна,умерена,адекватна позиция и намеса в отвратителния конфликт.

318

1

Valioka

28.11 2023 в 17:20

IDF нарушава примирието и видиш ли ти, бойците на Хамас реагирали като поставили няколко взривни устройства в близост до израелките войски... Ей, това е лъжливо, нещастно племенце. Арабин и истина - това са две взаимноизключващи се понятия...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки