Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на Милорад Додик

OFFNews 11 август 2023 в 18:41 1590 1

Милард Додик и Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Милард Додик и Владимир Путин

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на Република Сръбска Милорад Додик за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит.

Обвинителният акт е предаден на съда на Босна и Херцеговина.

С указ Мирослав Додик обяви, че решенията на върховния представител в Босна и Херцеговина вече не се спазват в тази част на държавата. 

В края на юни Република Сръбска обяви, че спира да прилага решенията на федералния Конституционен съд, докато парламентът на Босна и Херцеговина не приеме Закон за Конституционния съд и по този начин не отстрани чуждестранните съдии в него, предаде БНР. 

В началото на юли върховният представител Кристиан Шмит спря напълно цялата законодателна процедура около тези антидейтънски ходове на босненския сръбски парламент и криминализира неспазването на решенията на върховния представител, като наказанието може да бъде до пет години лишаване от свобода.

Дейтънското мирно споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия следвоенен етнически баланс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков