''Протестът на цветята'' се превръща в лавина в Русия след ракетния удар по Днипро

OFFNews 23 януари 2023 в 17:02 6764 9

Снимка

Мемориалите никнат като гъби след дъжд и се превръщат в нова форма на антивоенно движение в Русия.

Появата на стихийни мемориали в памет на жертвите на руския ракетен удар по Дипро из цяла Русия придобива белезите на лавина, отбелязват независимите руски издания, а сайтът „Можем объяснить“ смята, че това е нова форма на антивоенно движение в Русия.

Първите цветя, детски играчки и ябълки, като онези върху масата в „жълтата кухня“ в Днипро се появиха край паметника на украинската писателка Леся Украинка в Москва в близост до хотел „Украйна“. Полицията устрои дори хайка сред случайни минувачи, за да залови някого с цветя и играчки. Край постамента на Леся Украинка беше сложена и снимка в рамка от разрушения вход в блока на „Крайбрежната на Победата“.

Според руските издания географията на мемориалите се разширява и такива вече има в почти всички градове с жители над 1 милион души, както и в по-малки регионални центрове.

В Челябинск възникна неизвестни устроиха мемориал близо до скулптурата «Майка, дете и гълъб». Върху тялото на гълъба някой е написал „Днипро 14.01.2023“.

В Екатеринбург се мемориалът е при паметника на жертвите на политическите репресии. На паметника има черна рамка с датата на руската ракетна атака срещу Днипро.

В Москва протестът на цветята има два епицентъра. След като паметникът на Леся Украинка беше разчистен от властите, цветя започнаха да се появяват на паметника на Тарас Шевченко на булевард „Кутузов“.

Цветя има и пред паметниците на Тарас Шевченко в Санкт Петербург, Омск и Краснодар.

В Казан мемориалът е в парка „Ленинска градина“, където активисти против войната оставиха цветя и табелка „Казан скърби“.

Движение „Весна“ (Пролет, б. р.) събира и публикува информация за природни паметници в цялата страна: граждани са изпратили снимки от Иваново, Нижни Новгород, Красноярск, Новосибирск, Самара, Томск, Омск, Ижевск, Кострома, Горно-Алтайск и Барнаул. Има съобщения за създаването на мемориали в Ялта, Псков, Твер, Уляновск, Белгород и Кострома.
Голяма част от руската аудитория не знае за варварската атака срещу Днипро. Темата отсъства от болшинството от руските медии, а търсачката Yandex, руски аналог на Google, крие при търсене на резултатите за Днипро публикациите, свързани с ракетното нападение и разрушения блок.

Yandex и Google по различен начин индексират публикациите. Ако Google още от първата страница отвежда към ракетната атака срещу Днипро на 14 януари, руската търсачка изкарва като първи резултат статии за река Днепър, а за всеки случай сайтът предупреждава, че „някои резултати може да съдържат недостоверна информация, бъдете внимателни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

8

Constanza

26.01 2023 в 10:42

Няма да се учудя, ако сега забранят цветята в Русия. :D

-240

7

редовно четящ

24.01 2023 в 10:51

Няма опорки от работодателя и тролетариатът ръси каквото му мине в празното пространство между ушите.

2550

6

alfakentavur

24.01 2023 в 08:10

Ако са измислени приказки за тролчета, то кремълското тролче и рашистка подлога бай Пешо от Перник 7 току-що им се върза :)

-5840

5

Нови измислени приказки за тролчета :). Навярно вярвате на това? Все по- забавно ми е да чета либерастки измислици, как са им свършили ракетите през март, как взимали чипове от перални машини, как имало протести, как Путин бил болен и умрял още април. Може и да няма капка истина, но имат въпбражение трябва да им се признае :))). Най- страшното е че лъжат че Украйна печели и за размера на месомелачката, както и за историята, неосъзнавайки че това е гражданска война
.

2550

4

alfakentavur

23.01 2023 в 19:45

Лейката, типично по рашистки, изръсил един камион фекалии, но не коментира нищо по темата.

Кажи, бе, "всезнаещия" - нали рашистките подлоги казвате, че на Запад не можело да се протестира, а в СССРайха имало свобода. Какво се оказва тук за ПОРЕДЕН ПЪТ???

1220

3

хr4

23.01 2023 в 19:28

Тебе санитарите пак ли са те изпуснали до служебния компютър, бе? Я тичай на долния етаж-там раздават бонбони.

2550

1

alfakentavur

23.01 2023 в 17:08

Къде са рашиските подлоги да обяснят колко е "свободна" страна, в която те арестуват за поднасяне на цветя?
И че в нормалните страни "не може" да се протестира.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки