Публицистът Леонид Гозман бе арестуван отново - този път за сравнението на НКВД с SS

OFFNews 14 септември 2022 в 16:18 2091 1

Гозман

Снимка ТАСС

Леонид Гозман

Тверският съд в Москва арестува за 15 дни политика и публицист Леонид Гозман (включен в медийния регистър на чуждестранните агенти) заради публикация от 2013 г. Това е вторият му арест по административно нарушение за публично определяне на действията на съветското ръководство като действия на ръководството на нацистка Германия. През последните три месеца Гозман бе задържан четири пъти.

В съдебната зала той изказа предположение, че новото административно дело е било образувано, защото следователите "не са се справили" и просто не са имали време да започнат наказателно производство срещу него по време на предишния му арест, както са планирали.

По време на съдебното заседание към делото е приложено удостоверение, че Гозман е диагностициран с холелитиаза - забранено е да се изпращат хора в специален център за задържане с такова заболяване, казва адвокатът му.

72-годишният Гозман е бил задържан предишния ден на излизане от специален център за задържане в Москва, където е излежавал предишен арест по същия член.

"Отново ме арестуваха. Очаквах това и от самото начало реших, че няма да се наложи да седя 15 дни, а дълго, може би дори до смърт. Преди две години ме изкараха от болницата заради публикация, в която пишех, че Сталин е по-лош от Хитлер. Те просто се нуждаеха от време, за да подготвят обвинението за вече сериозните криминални обвинения. Психически съм готов за затвора", казва Гозман в жалба за повторно задържане, публикувана от адвоката му.

По-рано двама руски политици, които открито се противопоставиха на войната в Украйна - Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза (включени в списъка на чуждестранните агенти), също бяха задържани след 15-дневен арест. Последва образуване на дело за "военни фалшификации".

Този път причината за задържането на Гозман е публикация в LiveJournal (LJ) отпреди 9 г. Според "Медиазона" (включена в регистъра на чуждестранните агенти) там политикът твърди, че подразделенията на СМЕРШ и НКВД като цяло не са по-добри от SS и Гестапо.

Член 13.48 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (за публичното отъждествяване на решенията и действията на съветското ръководство с решенията и действията на ръководството на нацистка Германия през Втората световна война) е приет от Държавната дума в началото на април, още след началото на руската инвазия в Украйна. И в двата случая Гозман получава максималното наказание от 15 дни затвор, напомня Би Би Си.

Правозащитният проект OVD-Info (включен в регистъра на нерегистрираните сдружения, изпълняващи функциите на чуждестранен агент) съобщава, че последният път административен протокол е бил съставен на Гозман заради публикация във Facebook, в която публицистът сравнява Хитлер със Сталин, а СС - с НКВД. SOTA пише в телеграм канала си, че публикацията е отпреди 2 г. ТАСС пък обяви, че административното дело е образувано по повод на няколко публикации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3190

1

Гроздан

14.09 2022 в 17:11

Баси кочината!
Арестуват го, че е нарушил закон две години преди приемането му...!
Отделен въпрос е този "закон" какви цели преследва.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков