Путин е казал пред Ердоган какви са исканията му към Зеленски

OFFNews 18 март 2022 в 11:31 12608 11

Снимка Кремъл/GettyImages

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е казал, точните си искания за мирно споразумение с Украйна. Половин час след края на телефонния разговор международният редактор на Би Би Си Джон Симпсън е интервюирал водещия съветник и говорител на Ердоган Ибрахим Калин. Калин е бил част от малката група служители, които са изслушали разговора.

Руските искания попадат в две категории.

Първите четири искания, според Калин, не са твърде трудни за изпълнение за Украйна.

Основното искане е, че Украйна трябва да бъде неутрална и да не кандидатства за присъединяване към НАТО. Президентът на Украйна Владимир Зеленски вече призна, че се страната му няма шанс и се отказва от членство в Алианса. 

Други искания в тази категория изглежда са спасителни елементи за руската страна, за да легитимира своята инвазия.

Украйна ще трябва да премине през процес на разоръжаване, за да гарантира, че не е заплаха за Русия. Трябва да има защита за руския език в Украйна. И нещо, наречено "денацификация". Каквото и да означава това, може би за Украйна ще бъде достатъчно да осъди всички форми на неонацизъм и да обещае да ги потисне, коментира Симпсън.

Втората категория искания са много по-сериозни и в телефонния разговор Путин е заявил, че ще са необходими преговори лице в лице между него и президента Зеленски, преди да бъде постигнато споразумение по тези точки. Зеленски вече каза, че е готов да се срещне с руския президент и да преговаря.

Калин е бил много по-малко конкретен по тези въпроси, като просто казва, че те включват статута на Донбас в Източна Украйна, части от която вече са се отцепили от Украйна и подчертават своята руска идентичност, както и статута на Крим.

Предположението е, че Русия ще поиска украинското правителство да се откаже от територия в Източна Украйна. Това ще бъде много проблематично за страната.

Другото предположение е, че Русия ще поиска от Украйна официално да приеме, че Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г., е руски.  

За Украйна ще има сериозни тревоги.

Ако малките детайли на бъдещето споразумение не бъдат подредени с изключително внимание, президентът Путин или неговите наследници винаги биха могли да ги използват като извинение да нахлуят отново в Украйна.

Подреждането на мирното споразумение може да отнеме много време, дори ако междувременно прекратяването на огъня спре кръвопролитието, отбелязва Джон Симпсън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1200

10

Boris A. Johnson "The Great"

18.03 2022 в 19:02

Путлер живее в свой измислен свят. Факт е че путлеристите имат провизии, ресурси и техника само за 10 дни още. И след това ще види Путлер кон боб яде ли? Пропуснали сте няколко факта. Тези 15 точки са предложени от Путлер и Украйна заяви че има друго мнение. Не може да нападнеш страна в Европа, да бомбардираш театри и детски градини и да имаш наглостта после за някакви искания. Европа и НАТО ще смажат руската гнида. По принцип договора за мир трябва да има и тези точки:
1. Военнопрестъпника Путин и всички останали руски военнопрестъпници да бъдат съдени в Хага както е редно.
2. Русия да плати репарации за убииствата и разрушенията.
3. Крим и Донбас да бъдат върнати на Украйна както е редно.

-8580

9

Това, от което Русия се страхува, не е НАТО, а демокрацията на границата си.

210

8

Merc

18.03 2022 в 15:35

Скоро всичко ще свърши ! Мурзилките затънаха в Украина и трета седмица не са напреднали по никое направление. Липсват им боеприпаси , храна и гориво. До месец очаквам и последния руски солдат да пресече обратно границата на Матушката облечен в женски дрехи.

-8580

7

ОЕА какво е това? Пак грешен превод от Гугъл ли бе Зулжин? Ех едно време рублата като струваше нещо имаше по-добре написани коментари а сега си го дал на уволнение.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews