Путин подкрепя мирния план на Китай за кризата в Украйна

OFFNews 15 май 2024 в 07:42 4168 6

Владимир Путин

Снимка БТА/АП архив

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, съобщи Ройтерс, като се позовава на интервю на Путин пред агенция Синхуа, публикувано преди посещението му в Пекин тази седмица.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта, поясни Владимир Путин.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред Синхуа съгласно текста на интервюто на руски език, публикуван на уебсайта на Кремъл, уточнява БТА. "В Пекин наистина разбират причините за кризата и глобалното ѝ геополитическо значение", каза още руският лидер. 

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Цзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин. 

Преди повече от година Пекин публикува план от 12 точки, съдържащ общи принципи за слагане на край на войната в Украйна. 

Документът, озаглавен „ Позицията на Китай за политическо уреждане на украинската криза “, беше публикуван в първата годишнина от избухването на войната в петък сутринта.

Накратко точките на плана: 

1. Зачитане на суверенитета на всички държави.
2. Отказ от манталитета на Студената война.
3. Прекратяване на враждебните действия.
4. Възобновяване на мирните преговори.
5. Решение на хуманитарната криза.
6. Защита на цивилни и военнопленници.
7. Осигуряване на безопасността на атомните електроцентрали.
8. Намаляване на стратегическия риск.
9. Подпомагане на износа на зърно.
10. Прекратяване на едностранните санкции.
11. Поддържане на стабилни вериги за производство и доставки.
12. Улесняване на възстановяването след конфликт. 

Президентът на САЩ Джо Байдън тогава изрази скептицизъм по отношение на китайския мирен план за Украйна. В интервю за телевизия Ей Би Си той коментира, че в плана "няма нищо, което ще бъде от полза за някой друг, освен за Русия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

875

6

Constanza

15.05 2024 в 13:50

Русия нарушава всичките дванадесет точки от плана.

245

5

Джендо Джедев

15.05 2024 в 11:46

Тоя мирен план е такава абсурдна хумореска, че дори не си струва да се обсъжда!

2099

4

Mateevk

15.05 2024 в 09:15

Това е план за капитулация на Украйна и приемане от страна на Запада на новите правила на "многополюсния свят", зад който наднича русский мир. За да бъде това план за мир, тоест някаква сделка или компромис, трябва всяка от страните нещо да спечели, но и да загуби. Ако се приема за нереалистично Русия да се изтегли от окупираните територии, то какво следва тя да загуби, а Украйна да спечели? Ами примерно незабавно приемане на Украйна в НАТО със съответните гаранции за сигурност по чл.5 или пък връщане на ядрения статут на Украйна, за да не помисли никога повече Путин да я напада пак.

-685

3

nms

15.05 2024 в 09:01

Всъщност точките са 3:
Подпомагане на износа на зърно, Прекратяване на едностранните санкции, Поддържане на стабилни вериги за производство и доставки.
Както писах, войната ще спре когато Китай и САЩ се разберат.
След три години война е напълно нереалистично орките да се махнат от окупираните територии, това е положението.

2550

2

alfakentavur

15.05 2024 в 08:47

В този мирен план има една важна за орките точка, останалото е за парлама.
"Отказ от манталитета на Студената война"
Представям си това как се отчита и как се следи за спазването му. И ако някой го наруши, друг излиза и казва "Този не се е отказал от манталитета от Студената война, защото..."
Хахаха

А единствената точка е:
"Прекратяване на едностранните санкции"

Защото, както много добре знаем, те не работят, нали? :)

2159

1

Kilca

15.05 2024 в 08:22

Никъде в плана не видях изтегляне на всички руски войски от територията на Украйна и пълното възстановяване на международно признатите й граници.