Путин призна, че Русия е увеличила разходите си за отбрана

OFFNews 16 юни 2023 в 17:02 2912 6

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин посочи в изказване на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум, че държавните финанси на Русия като цяло са балансирани и че страната е трябвало да увеличи разходите си за отбрана, за да укрепи своята сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днес нашите държавни финанси като цяло са балансирани, имаме малък текущ дефицит на федералния бюджет ... Естествено се нуждаехме от допълнителни средства за укрепване на отбраната и сигурността, за покупката на оръжие, налага ни се да го правим, за да защитим суверенитета на страната си", каза Путин.

"Позитивните икономически тенденции набират скорост и сила. През април тази година БВП се увеличи с 3,3% на годишна база, а до края на година ще нарасне с още повече от един процент. Според МВФ, всъщност, с 0,7 процента, но според мен, като се съгласявам с онези наши експерти, които смятат, че ръстът ще бъде по-голям, някъде до 1,5% и може би дори по-малко от 2 процента. Това ще позволи на страната ни да запази мястото си сред водещите икономики в света", допълни руският лидер.

"Поддържаме отговорна и балансирана бюджетна и парична политика. Тази ефективна комбинация направи възможно да достигнем минимални нива на безработицата, както и на инфлацията, която сега е по-ниска в Русия, отколкото в много западни държави както в еврозоната, така и в други региони, и е близо до историческия минимум от 2,9%. Безработицата е 3,3 процента. Тя никога не е била толкова ниска в историята ни", добави Путин.

"Динамиката на приходите от икономическите сектори, различни от търговията с петрол и газ, заслужава внимание. Между януари и май тези приходи нараснаха с 9,1 процента, което е значително повече от очакваното, докато през май темпото на ръста беше 28,5 процента ... това е важен индикатор, че реалният сектор на нашата икономика, производственият ѝ сектор, търговията и услугите се развиват и бележат ръст", посочи руският президент.

Путин засегна и темата за напускащите Русия чуждестранни компании.

"Бих казал, че ако чуждестранните компании искат отново да се върнат, да дойдат на нашия пазар, не затваряме вратите пред никого. Разбира се, никой не се страхува от конкуренцията, и както знаете, тя е двигател на напредъка и търговията. Ще създадем също необходимите условия, за да могат те да работят в Русия", допълни Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

6

Д-р Мазникуров

16.06 2023 в 18:15

Пр-о-сия била "сред водещите икономики в света..." ??? Тц-тц-тц ... тоя зъл луд чичко наистина май в паралелна Вселена живее! То че го будалкат неговите лакеи е ясно, ама най-якото е че той май наистина им вярва :)!

2099

5

Mateevk

16.06 2023 в 17:36

Също така работещият във военновременен режим ВПК на Русия сигурно също има нещо общо с очертаващите се икономически чудеса в тази прекрасна страна, където от 24 февруари м.г. жить стало лучше, жить стало веселее.

2099

4

Mateevk

16.06 2023 в 17:33

Е, на фона на тези грандиозни успехи е направил малък пропуск, като не е посочил основната причина за рекордно ниската безработица, ама това са подробности, които не могат да помрачат светлината, която струи от възкачването на Русия по стълбата нагоре, която води надолу. Аз го отдавам на вродената скромност на Владимир Владимирович, който има основна заслуга за стотиците хиляди избити и осакатени руски войници на фронта и тези над милион, предпочели да емигрират в чужбина, вместо да гинат на бойното поле.

345

3

Джендо Джедев

16.06 2023 в 17:19

Хаха, Путя какви медени лафчета пуска на крепостниците... Май не знае, че хладилникът е по-силен от телевизора.

-1650

2

ob1

16.06 2023 в 17:14

Тоя кретен е на някаква много специална диктаторска дрога...

2550

1

alfakentavur

16.06 2023 в 17:09

Стотици хиляди бяха убити и станаха инвалиди, кой знае колко избягаха да не участват в безумната му война (според някои източници вече около милион). Той се хвали с ниска безработица. Кудос!
 
X

Да помогнем на украинските деца!