Путин търси сближаване с Грузия, бил шокиран от антируските протести там

OFFNews 27 май 2023 в 09:45 3287 6

Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Седмица след като бяха възобновени търговските полети между Грузия и Русия, руският президент Владимир Путин предложи отношенията между двете страни да се затоплят още, предаде ДПА.

"Готови сме да дадем своя принос, предприемаме необходимите стъпки и ще продължим да го правим в зависимост от реакцията на нашите партньори", заяви Путин относно Грузия на среща с руски бизнесмени снощи. Руският президент обаче добави, че е бил шокиран от антируските протести в Грузия, които са посрещнали възобновяването на полетите.

Почти на всяка крачка в Тбилиси има антируски графити (снимки)

Преди две седмици Путин изненадващо премахна визовите изисквания за грузинци и позволи на грузински авиокомпании да използват руското въздушно пространство. Полетите между двете страни бяха възобновени миналата седмица.

Мнозина грузинци приветстваха възобновяването на полетите с облекчение, тъй като в Русия живеят голям брой грузински мигранти и много хора имат роднини от двете страни на границата. В столицата Тбилиси обаче имаше и протести.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили също остро разкритикува курса, поет от правителството, като отбеляза, че Русия все още е окупирала части от Грузия. Отстъпки пред Русия няма да накарат по-голямата съседка да се откаже от окупираните територии, заяви тя снощи пред грузински медии. Зурабишвили също така пожела успех на Украйна в нейната борба срещу руската инвазия.

Отношенията между Москва и Тбилиси са особено напрегнати от 2008 г. насам, когато Русия води война срещу малката черноморска страна, посочва ДПА. Двете страни скъсаха дипломатическите си отношения заради конфликта. Москва и до днес подкрепя сепаратистките грузински региони Южна Осетия и Абхазия и е разположила руски военни в региона.

Най-скорошното предпазливо затопляне на отношенията между Москва и Тбилиси претърпя неуспех през 2019 г., когато в кавказката република избухнаха безредици, след като руски политик се появи в грузинския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

27.05 2023 в 13:21

И каква стана тя? Грузинците и молдовците имат жени президенти с "топки", а българите имат мъж президент "п.тка" ( пиз.а по руски).

345

5

Джендо Джедев

27.05 2023 в 13:07

""Готови сме да дадем своя принос, предприемаме необходимите стъпки и ще продължим да го правим в зависимост от реакцията на нашите партньори"

Малко е цинично да наричаш "партньор" държава, в която си разпалил война и на която си откраднал територии, не ли?

12407

4

Bad Horse

27.05 2023 в 11:34

Това изказване е чиста наглост. Какво стана, че света се оглавява от зеленчуци, хуманоиди и роботи? Хадронния калайдер ли разцепи времето на няколко потока и тръгнахме по грешния? :)

Майтап, майтап, ама... Байдън - зеленчук, Путин - луд, Ши - зеленчук, папата - комунист, евро-лидерите - роботи. Най-големите корпорации станаха компютърните гиганти - Гугъл, Епъл, Амазон, Майкрософт, Мета... Всичките се управляват от хуманоидни роботи. Като гледам и нашите български "лидери", ми се плаче.

Как позволихме на тези... хора... да ни се качат на главите? Толкова власт и сила не са имали египетските фараони, римските императори и средновековните крале. Техните поданици са били по-свободни от нас. Поне са се вдигали на бунт от време на време. Ние не можем дори да се организираме да спрем да си превъртаме часовниците с час напред и назад два пъти годишно!

9347

3

Анализи

27.05 2023 в 11:19

Основен принцип - далеко от Русия, освен ако не искаш държавата ти да стане путинова кочина. Нашата история е доказателство за това.

870

2

Constanza

27.05 2023 в 10:25

Малка съседна на Русия страна, част от чиито територии е окупирал, като същевременно се мъчи да завземе друга съседна на Русия страна, значително по-голяма от Грузия, не иска да завърже тесни приятелски връзки с него. Каква изненада.

1000

1

PaulPierce

27.05 2023 в 10:13

даже и в Куба и Беларус ви мразят, но ги е страх
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков