Ракета уби десетки в Донецк. И Русия, и Украйна отричат да е тяхна

Ангел Марковски 15 март 2022 в 16:09 5885 37

Снимка Getty Images

Защо никой не чува Донецк? Надписа на букет оставен на мястото на падането на ракетата.

В понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че 20 цивилни са загинали, а 28 са били ранени при експлозията на украинска ракета с касетъчен заряд в контролирания от сепаратистите град Донецк в Източна Украйна.

Министерството не предостави доказателства, а Украйна отрече да е извършила нападението. Това се случи в момент, когато руските сили обстрелваха украинската столица Киев и други градове повече от две седмици след нахлуването, а от ООН заявиха, че имат достоверна информация, че Русия използва забранените за употреба касетъчни бомби и оръжия в Украйна. 

В репортажа си за събитието Ройтерс пише, че не е успяла да направи проверка на изявленията на двете страни. 

"Това безспорно е руска ракета или друг боеприпас, дори няма смисъл да се говори за това", заяви украинският военен говорител Леонид Матюхин на телевизионен брифинг.

Поддържаните от Русия сепаратисти, които контролират част от украинската Донецка област, заявиха, че сред ударените при предполагаемия удар е имало дете, и обвиниха Киев в извършване на военно престъпление. В същото време сепаратистите твърдят, че техните сили за противовъздушна отбрана са прехванали украинска ракета и после отломки от нея са поразили цивилни хора, които чакали пред клон на банка.

Украйна отрича предположенията, че ще се опита да си върне със сила източните градове Донецк и Луганск, които са под контрола на подкрепяните от Русия сили от 2014 г. насам.

Украйна и съюзници и преди са обвинявали Русия, че планира и провежда операции под "фалшив флаг", за да създаде претекст за по-нататъшни военни офанзиви срещу Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

47

ето ти една добра телеграм група:

https://t.me/voynareal

-8580

45

Абе Зулжин то в туитър може да намериш бая истини,в твойте телеграм групи като онази дето преписваш с 10-те си профила само раССийска пропаганда.

75

40

230 млрд баксов

15.03 2022 в 21:40

1. Асвалта под падналата ракета е НЕПОКЪТНАТ.
Ясно се вижда на снимките, че ракетата не е паднала
а просто са я поставили на асвалта (вижте видеото долу).

https://www.youtube.com/watch?v=BxMHMnXsnY4

2. На ракетата се вижда номер 9М79-1. Украинците твърдят, че тази ракета се произвежда само в Русия и те нямат такива ракети.Тук трябва да се произнесе специалист.

3. Твърди се също така, че разпространението на осколките
е хоризонтално, което може да се получи при взрив на
стационарен обект. Тук също трябва да се произнесе специалист.

Само първия факт е достатъчен за нормален човек да си направи извода, че фашисткият фюрер си окървави ръцете с още 20 жертвии 28 ранени.

Но, Йончев, в интерес на истината ти предлагам, да поканиш
военен специалист, който да се произнесе и да ни осветли,
хотят ли руZZкие войны.
Наемаш ли се да разнищиш този случай докрай?

-8580

39

Ти си ме задминал с пъти по вулгаризми и пропаганда с факти от "другата гледна точно". Относно квалификацията ми - не пазя паркинг и за съжаление съм на 40.