Редица европейски страни частично се връщат към нормалния живот с разхлабването на коронавирусните мерки

OFFNews 11 май 2020 в 13:27 2719 0

Милиони европейци се готвят за частичното си връщане към нормалния живот с разхлабването на мерките срещу COVID-19 в редица държави.

Испания смекчава мерките от днес, предприети заради пандемията. Смекчаването ще важи само за половината от населението. Страната е сред най-засегнатите от COVID-19 с над 26 000 починали.

При спадащи темпове на заразата в Испания започна постепенно отпадане на ограниченията, по четиристепенен план, обявен от премиера Педро Санчес, като началната фаза е нулева.

От днес става преминаването към първа фаза по региони - в 11 от 17-те автономни области. Вече ще са достъпни части от заведенията на открито, с два метра разстояние между масите.

Здравният министър Салвадор Иля обаче напомни, че рискът остава. "Винаги, когато е възможно да се работи дистанционно, би трябвало да се избере този вариант. Първа фаза на облекчаване на мерките позволява социални контакти до максимум 10 души на едно място", категоричен е той. 

След като имаше ръст на новозаразените в Южна Корея и риска от втора вълна, през уикенда се върна обратно забраната за барове и клубове в столицата Сеул. 

Във Франция фризьорски салони, магазини за дрехи, цветарници и книжарници отварят врати, но баровете, ресторантите, театрите и кината все още остават затворени. Решението беше взето миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от парламента. Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.

От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си. Хората, които отиват на работа в Париж обаче трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването. Пътниците в обществения транспорт ще се изисква да представят този документ при проверка - в противен случай ще им бъде наложена глоба от поне 135 евро. Пътниците също така трябва да носят маски.

На всяка платформа на парижкото метро има устройства за дезинфекция на ръцете. На пода ще има обозначителни стрелки и демаркационни ивици, които трябва да бъдат следвани, за да се поддържа дистанцията.

Около 60% от регионалните влакове и 25% от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си, а в столицата ще функционира около 75% от наземния и подземния обществен транспорт. 
В пиковите часове метрото ще се използва главно за тези, които отиват на работа и имат декларация, както и хора, които се нуждаят от този вид транспорт поради спешни ситуации.

Нидерландия отваря началните училища, детските градини, фризьорските и козметичните салони, както и библиотеките. Освен това се премахва забраната за спортове като тенис и голф, при които няма пряк контакт между играчите. 

В Дания врати отварят търговските центрове, заведенията за хранене, колежите и гимназиите, а в Чехия се възобновява работа на културните и развлекателните обекти.

В Швейцария започва вторият от общо трите етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, които бяха въведени в средата на март.

Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки. Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на инфекция. В учебните часове се изисква разстояние от два метра между учителите и учениците.

Властите обърнаха специално внимание на ресторантите, баровете и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по друг начин.

От днес се подновява работата на всички основни автомобилни предприятия в Турция. В страната ще бъдат отворени моловете, фризьорските салони и магазините за конфекция и подаръци. Забраната за излизане през почивните дни в 24 от най-големите градове в Турция остава, но възрастните над 65 г., децата и тийнейджърите, ще могат да излизат от домовете си между 11 и 15 часа.

Учениците от последния гимназиален клас в Гърция ще се завърнат отново в класните стаи, очаква се и да бъдат отворени ресторантите и кафенетата.

В Сърбия врати отварят детските градини, а в Хърватия започва постепенното нормализиране на работата, както на детските градини така и на училищата.

В Албания се възобновява работата на фризьорските салони, стоматологичните кабинети и търговските центрове.

В Белгия се отварят нехранителните магазини от днес, а градският транспорт се връща към нормален ритъм на работа. Гражданите обаче са задължени да носят маски в обществения транспорт, а общините ги раздават по адресна регистрация. Заведенията остават затворени, но хората ще могат да канят вкъщи до четирима приятели или роднини, като посетителите трябва да бъдат винаги едни и същи.

В сила влиза и нова дистанционна система за проследяване и изолиране на контактните на заразени с коронавируса. Очаква се тя да покрива до 1000 души дневно, като насочва, инструктира и контролира движението на подлежащите на изолация.

В някои части на Германия баровете и ресторантите отвориха още през почивните дни.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън очерта снощи как ще изглежда разхлабването на мерките срещу коронавируса. Той нарече плана си "първа скица на пътна карта за повторно отваряне на обществото".

Целта на облекчаването на продължилата близо два месеца карантина е предпазливо съживяване на икономиката с особено внимание към науката, данните и общественото здраве.

В началото на юни училищата и магазините могат да започнат поетапно възобновяване на дейността си. Хотелите и ресторантите вероятно няма да могат да бъдат отворени най-рано до юли.

Джонсън каза, че от сряда хората могат да започнат да прекарват повече време извън домовете си, включително да си правят слънчеви бани в местни паркове, да пътуват с кола до различни дестинации и да спортуват на открито с хора от своето домакинство.

Нова петстепенна система за предупреждение ще помогне да се информира обществеността до каква степен пандемията е под контрол.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Министър-председателят призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. 

Той добави, че хората, пристигащи по въздух в Обединеното кралство, "скоро" ще трябва да бъдат поставяни под карантина, "за да се предотврати повторна инфекция от чужбина". 

За разлика от разхлабващите мерки в Европа, Русия и Бразилия достигнаха нови мрачни прагове.

Броят на заразените в Русия вече надхвърля 200 000 и се очаква до дни те да станат най-много в Европа.

В Бразилия властите обявиха, че са починали вече над 10 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови