Румъния вече добива газ от Черно море

OFFNews 15 юни 2022 в 18:41 3570 1

Първият газ, извлечен от Черно море, влезе днес в националната преносна система на Румъния, съобщиха телевизия Диджи 24 и БТА.

Диджи 24 цитира съобщение на американската компания Black Sea Oil & Gas. Половин милиард кубически метра газ се очаква да бъдат извлечени тази година от две плитководни находища в периметъра Мидия, разработван от американската компания.

"Black Sea Oil & Gas (BSOG), заедно със своите концесионни партньори Petro Ventures и Gas Plus Dacia, обявяват началото на добива на газ от проекта за развитие на природен газ "Мидия" днес следобед и въвеждането на първия газ в националната преносна система, съобщи компанията в изявление, цитирано от e-nergia.ro.

През тази година добивът се оценява на 0,5 млрд. куб. м газ. Добивът на платото ще бъде приблизително един милиард кубически метра газ годишно през следващите три години от предполагаемия десетгодишен живот на плитководните находища „Ана“ и „Дойна", се казва още в съобщението.

Премиерът Николае Чука приветства началото на експлоатацията на природен газ от периметъра Мидия, като подчерта, че първият газ, извлечен от Черно море, ще укрепи капацитета на Румъния да осигури необходимото количество газ за вътрешно потребление.

Годишното производство от периметъра Мидия ще осигури 10 процента от необходимото количество на национално равнище и приближава Румъния до целта за постигане на енергийна независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието