Русия копае окопи и реди драконовски зъби в Крим в страх от украинска офанзива

OFFNews 22 май 2023 в 11:06 5778 0

Снимка ВВС

Анализаторите са сравнявали във времето сателитни снимки, на които се открояват новоизградените защитни съоръжения на територията на анексирания Крим.

Руската армия копае траншеи и окопи в анексирания украински полуостров Крим и чертае отбранителни линии с помощта на пирамиди – „драконовски зъби“ видимо притеснена от това, че бъдеща украинска офанзива ще се пренесе на територията на полуострова, съобщава ВВС в репортаж със сателитен анализ от BBC Verify. Екип на програмата е разкрил част от мащабните защитни съоръжения, изградени от Русия в подготовката и да посрещне голямо украинско контранастъпление. След месеци на противостояние без победител, очакваното контранастъпление ще бъде решаващ тест за Украйна, тъй като тя се опитва да докаже, че може да постигне значителни печалби на бойното поле с оръжията, които е получила от Запада, посочва медията.

Чрез изследване на стотици сателитни изображения, екипът на BBC е идентифицирал някои ключови точки в мащабното съсредоточаване на окопи и други укрепления в Южна Украйна от октомври насам. Четири локации, избрани от разследващите, дават представа за това какво очаква Русия от украинското контранастъпление и какво чака на терен украинските сили. Ето кои са най-важните пунктове.

1. Западното крайбрежие на Крим

Анексиран през 2014 година от Русия Крим беше известен преди това с морските си курорти. Сега, вместо шезлонги и чадъри, бреговата ивица, простираща се на 25 км, е осеяна със защитни конструкции, инсталирани от руските войски. От сателит се вижда открит пясъчен плаж на Западния бряг без естествени защити като скали или хълмове. Сателитно изображение с наслагвания разкрива изграждането на мрежа от ровове и на защита от т. н. „драконовски зъби“ както и изграден бункер. Бетонните пирамиди са предназначени да блокират пътя на танковете и други военни машини. Зад зъбите на дракона има линия от окопи, осигуряващи прикритие срещу отсрещни атаки. Покрай окопите се виждат и няколко бункера. Забелязват се още купчини дърва, машини за копаене и складирани по крайбрежието драконовски зъби. Някои военни експерти предполагат, че изгражданата защита е профилактична мярка, а не непременно знак, че Русия очаква да защити нападение от морето, тъй като Украйна има малък военноморски капацитет.

Анализаторът на разузнаването Лейла Гест обаче казва: „Укрепленията вероятно са на място, за да възпират всяка смела украинска операция за нападение над Крим по море, а не по суша.“

BBC Verify успя да идентифицира други ключови места за укрепления, като посочи отделни местоположения на изкопи от видеоклипове в социалните медии.

След като беше открито точното местоположение, беше възможно да се проследи цяла мрежа от изкопи с помощта на сателитни изображения.

2. Токмак

Малкият град Токмак се намира на ключов път в югоизточната част на страната, който украинските сили може да се опитат да използват, за да отрежат Крим от контролираните от Русия територии.

Има съобщения, че украинските цивилни са били изселени, за да се превърне градът във военна крепост. Това би осигурило на войниците достъп до доставки и база, към която да се оттеглят. Сателитно изображение на Токмак с наслагвания подчертава две линии от окопи и пръстен от допълнителни защити около града.

Зад рововете има допълнителен пръстен от укрепления около града с три кръга на отбрана, които се различават върху увеличено сателитно изображение. Много е вероятно между трите отбранителни линии на Токмак да има и минни полета, смятат от Центъра за стратегически и международни изследвания. „Минните полета са стандартна част от всяка отбрана и руснаците ги използват широко през цялата война“.

3. Магистрала E105

Линия от противотанкови ровове и окопи сега минава покрай участък от 35 километра от главната магистрала E105, западно от Токмак. Сателитно изображение, показващо магистрала E105, с наслагвания разкрива противотанкови ровове и мрежа от окопи
E105 е стратегически важен път, който свързва контролирания от Русия Мелитопол на юг със северния град Харков, контролиран от Украйна. Този, който има контрол върху пътя, може лесно да придвижва войски из региона. Ако украинските сили се опитат да използват този път, Русия вероятно ще го покрие с тежка артилерия. Русия държи контрол и върху друг близък път - T401 - който също може да бъде атакуван.

„Руснаците се притесняват от наскоро създадените украински бронирани части. Ако тези части успеят да се качат на главна магистрала, те могат да се движат много бързо“, смятат експертите. Руската защита има за цел да ги изтласка от пътищата за да ги забави.

4. Ривнопил, северно от Мариупол

Пристанището на Мариупол има стратегическа позиция между окупираните от Русия територии на изток и Крим на юг. То се превърна и в символ на съпротивата срещу нашествието, когато твърдо ядро от бойци устоя в продължение на месеци да го задържи, докато градът беше обсаден. Тъй като Русия очаква Украйна да се опита да си го превземе, BBC Verify реши да разгледа територията около града - което доведе до откриването на „колекция“ от кръгови траншеи.

В района на малкото селце Ривнопил на около 55 км северно от Мариупол са изградени съоръжения, като всеки кръов изкоп има могила от пръст в средата, вероятно или за защита на артилерията, или за поддържане на стабилни оръдия. Анализаторите на ВВС са преброили 8 артилерийски позиции в района.

Междувременно кръговите окопи позволяват на войниците да се прикрият и да преместят артилерията, така че да може да се прицелват във всяка посока. Това показва, че Русия се готви да защитава открити територии (без естествена защита от хълмове и реки) с една по-широка мрежа от защитни съоръжения.

Някои анализатори отбелязват, че украинските сили могат да използват подобни сателитни изображения и наблюдение с дронове, за да идентифицират и заобиколят много от тези защити. Александър Лорд от стратегическата консултантска фирма Sibylline Ltd казва: „Руснаците вероятно ще се опитат да насочат украинските сили по определени маршрути, които са силно минирани и предварително поставени под прицела на руската артилерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!