Русия наказа 12 офицери заради изпращането на 600 наборници на фронта в Украйна

OFFNews 07 юни 2022 в 13:29 4380 2

Военният прокурор на Западния военен окръг Артур Егиев.

Снимка ТВ канал Звезда

Военният прокурор на Западния военен окръг Артур Егиев.

12 офицери от Въоръжените сили на Руската федерация са получили дисциплинарни наказания след установяването на факта, че са изпратили за т. н. специална операция в Украйна наборни военнослужещи, съобщи Интерфакс.

„Военната прокуратура на Западния военен окръг (ЗВО) установи, че 600 военнослужещи на срочна служба са участвали във военната операция в Украйна. По тази причина около 12 военнослужещи бяха подведени под отговорност, някои от тях бяха уволнени.“ Това съобщи военният прокурор на Западния военен окръг Артур Егиев. По-рано руският президент Владимир Путин нареди да се проверят случаите на участие на срочнослужещи в специалната операция.

„Реагирали сме по всички нарушения, които сме открили и в резултат на това бяха взети дисциплинарни мерки, включително освобождаване от военна служба на длъжностни лица, извършили тези нарушения“, казва Егиев, цитиран от Интерфакс. Артур Егиев не е уточнил какви дисциплинарни наказания са наложени.

В началото на март сенаторът за наборни войници, участващи в бойните действия в Украйна разказа сенаторът Людмила Нарусова по време на среща в Съвета на федерацията. Официалното признание за участието на срочнослужещи беше направено на 9 март, когато официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков потвърди казаното от Нарусова. По думите му всички наборни войници своевременно са били изведени от зоната на военни действия. Дотогава и военното командване, и президентът Путин твърдяха, че наборници във военните действия в Украйна не участват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

2

rincewind

07.06 2022 в 16:59

Бе да, само 600 :) Ако накажат всички офицери, които са отговрни остават без офицерски състав!

3714

1

GB

07.06 2022 в 15:45

600?

"... които сме открили..."???

Откривайте ги по-бързичко, де!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков