Русия претърпя поражение в изборите за три органа на Икономическия и социален съвет на ООН

OFFNews 08 април 2023 в 21:31 4436 3

Снимка ООН

Заседание на ECOSOC

Русия изгуби изборите за три органа на Икономическия и социален съвет на ООН (ECOSOC), което е знак, че съпротивата срещу нахлуването в Украйна остава силна, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от CNBC.

При гласуването в Икономическия и социален съвет на ООН, един от шестте основни органа на организацията, Русия претърпя категорично поражение от Румъния в надпреварата за място в Комисията за положението на жените, загуби от Естония в надпреварата за членство в Управителния съвет на УНИЦЕФ и беше победена от Армения и Чехия в тайното гласуване за членство в Комитета по превенцията на престъпността и правосъдието. При гласуването за членове на 14 комитета, съвети и експертни групи, наблюдавани от ECOSOC, Русия беше избрана чрез акламация само в два органа - Комитета за социално развитие и Междуправителствената работна група от експерти за международни счетоводни и отчетни стандарти.

„Това е ясен сигнал от членовете на ECOSOC, че никоя страна не бива да заема позиции в критични органи на ООН, когато самата тя грубо нарушава Хартата на ООН", коментира по повод на вота Линда Томас-Грийнфийлд.

Гласуването в 54-членния Икономически и социален съвет на ООН е поредният руски неуспех на международната сцена, идващ след одобрението на шест необвързващи резолюции срещу Москва от 193-членното Общо събрание на ООН. Последната - на 23 февруари, в навечерието на първата годишнина от нахлуването - призова Москва да прекрати военните действия и да изтегли силите си и беше приета с гласуване със 141 срещу 7 и 32 въздържали се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

09.04 2023 в 11:15

Изобщо не трябва да са в ООН, но явно няма начин да ги изгонят.

22548

2

dolivo

09.04 2023 в 09:59

прасе в джамия, хехе развесели ме тая метафора

345

1

Джендо Джедев

08.04 2023 в 21:56

След отвличането на хилядите украински деца Русия в УНИЦЕФ би било малко като прасе в джамия. Същата работа и с правосъдието - какво ти правосъдие в тая фашистка кочина?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки