Русия ще наказва със затвор за фалшиви новини за армията или призиви за санкции

OFFNews 04 март 2022 в 10:52 1268 0

Снимка Архив

Държавната дума прие днес на второ и трето четене законопроект за въвеждане на наказателна отговорност за разпространение на невярна информация по отношение на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация. 

Член 207.3 „Публично разпространение на умишлено невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация“ ще се появи в Наказателния кодекс (НК) на Руската федерация. Този член предвижда лишаване от свобода до три години или глоба до 1,5 милиона рубли. В същото време, ако при извършване на престъпление се използва служебно положение или действията са извършени от користни мотиви, се предвижда наказание от 5 до 10 години затвор или глоба до 5 милиона рубли. Ако фалшивата информация е причинила сериозни последици, срокът на лишаване от свобода ще бъде от 10 до 15 години, съобщи ТАСС. 

Държавната дума също така въведе административна отговорност за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация. Законът предвижда въвеждане на отговорност за публични покани за предотвратяване на използването на въоръжените сили на РФ. Ако тези действия не съдържат наказателно наказуемо деяние, тогава глобата за граждани ще бъде от 30 хиляди до 50 хиляди рубли, за длъжностни лица - от 100 хиляди до 200 хиляди рубли, за юридически лица - от 300 хиляди до 500 хиляди рубли.

Ако действията, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация, са придружени от призиви за незаконни действия и създават заплаха от увреждане на живота и (или) здравето на гражданите и обществената безопасност, тогава се налага глоба от 50 хиляди до 100 хиляди рубли. за граждани, за длъжностни лица от 200 хиляди до 300 хиляди рубли, за юридически лица - от 500 хиляди до 1 милион рубли. 

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че приетите закони са необходими, за да могат „гражданите да получават обективна информация, за да се предпазят гражданите и страната от лъжи, които се изливат предимно чрез тези информационни ресурси, които са повлияни от чужбина ". Още утре нормите ще принудят тези, които са лъгали и са правили изявления, дискредитиращи нашите въоръжени сили, ще бъдат наказани, и то много строго. Бих искал всички да разберат, обществото да разбере, че правим това, за да защитим нашите войници, офицери, за да защитим истината, каза още Володин. 

Държавната дума прие ударно и законопроект, който криминализира призивите за налагане на санкции срещу Русия.

Такива действия ще се наказват с глоба в размер до 500 000 рубли или в размер на работната заплата или друг доход на осъдения за период до три години, или с ограничение на свободата, чрез принудителен труд за срок до три години, с арест за срок до шест месеца или с лишаване от свобода за срок до три години с възможна глоба до 200 000 рубли или в размер на осъденото лице заплата за период до една година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови