Русия удари Одеса с ракети ''Калибър'', има убити и ранени в търговски център

OFFNews 14 юни 2023 в 08:23 3743 4

Снимка Оперативно командване "Юг" на ВСУ

Едната ракета е ударила търговски център и складова база.

Руската армия е атакувала украинския град Одеса с четири ракети 3M54-1 „Калибър“ от акваторията на Черно море. Най-малко трима души са били убити, има информация за 7 ранени и неуточнен брой изчезнали, съобщи оперативното командване „Юг“ на Въоръжените сили на Украйна.

Според официалното изявление на военните руски кораб е изстрелял четири ракети, като най-малко една от тях е ударила търговския център "Шевченковски" точно срещу сградата на Хуманитарния факултет на Националния политехнически университет в Одеса. Сградата на университета е със сериозни щети в резултат на взривната вълна, показват снимки и видеозаписи в социалните мрежи.

В центъра на бул. "Шевченко" се намира и популярният в Одеса интерактивен Музей на интересната наука.

Експлозията и взривната вълна са нанесли щети на бизнес център, учебно заведение, жилищен комплекс. Разрушенията са с площ 1 декар, на 400 квадранти метра е избухнал пожар.

Загиналите са били работници в склад в района на бизнес центъра. В сряда сутринта спасители разчистват руините, под които може да има още пострадали.

Сигнал за тревога в Одеса беше подаден в 2:26 часа в нощта срещу сряда, а скоро след това се появиха информации в социалните мрежи за силни взривове. Говорителят на Одеската военна областна администрация Сергей Братчук призова в телеграм канала си хората да останат в укритията и да не снимат работата на украинската ПВО. По-късно сутринта украинците обявиха, че са свалили две о четирите ракети „Калибър“.

Във вторник вечерта ВСУ съобщи, че в Черно море се намират два ракетоносци, заредени с 16 ракети „Калибър“, а малко след това в морето се появи и подводница, с чийто арсенал руснаците можеха да изстрелят общо 20 ракети 3M54-1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

14.06 2023 в 11:10

damn****, това отпред е хаймарс, нали? Ръсни някоя опорка де, изкарай малко копейки преди да сме изритали мутрафонова!

2099

3

Mateevk

14.06 2023 в 09:35

Това не може да продължава до безкрайност, но за съжаление руснаците могат да продължат да си правят ракети, макар и в ограничен брой и да си ги пускат до безконечност. Ясно е на какво се разчита. Затова идва време за решения какво да се прави по-нататък. И вариантите са два - оставяме Украйна на произвола на съдбата и вдигаме нова желязна завеса и живеем така, докато рухне злото, което обаче се представлява вече не само от Русия, а от повече диктатури по света, вкл. Китай. Това може да продължи десетилетия. Другият вариант е войната да премине в "симетрична" фаза, което означава украинците на първо време да могат да удрят по обекти дълбоко на руска територия, а ако и това не е достатъчно, да се изпратят войски там и страни от НАТО също да се намесят във войната в рамките на коалиция на желаещите. Излишно е да се казва, че вторият вариант може да ескалира до трета световна война и унищожение на човечеството. Ето до този избор ни докара Путинова Русия.

723

2

user4eto

14.06 2023 в 09:23

Поредния зверски терористичен акт.
Все си мислих, че може да дойде време в което това блато да се цивилизова. Е, няма да стане. По-добре да бъдат изринати.

345

1

Джендо Джедев

14.06 2023 в 09:03

Имало е HIMARS на паркинга, затова. ;)

А в Одеса живеят много българи. Путя ги спасява с ракети от жестоките украински нацисти, които ги горят живи. Русский мир!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки