Русия започна масирано настъпление в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ВСУ са били подготвени за такова развитие на събитията

OFFNews 10 май 2024 в 16:08 7798 8

руска офанзива

Снимка БТА/АП

Сутринта днес руските войски започнаха сухопътна офанзива в района на Харков, като напреднаха с 1 километър близо до граничния град Вовчанск и се опитаха да създадат буферна зона, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен източник.

Според неназования източник руските сили упражняват натиск да изтласкат украинските бойци на 10 км от руската граница, а украинските сили се опитват да задържат фронта.

Този опит за настъпление под прикритието на бронирани машини по същество отваря нов фронт във войната, пише Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил допълнителни сили като подкрепление, съобщи украинското министерство на отбраната.

Президентът Володимир Зеленски потвърди, че ВСУ се опитва да спре руското настъпление в Харковска област.

"В 7-8 ч. сутринта се състоя жестока артилерийска битка. По това време руското настъпление беше спряно", заяви украинският държавен глава.

Според Зеленски ВСУ са били подготвени за подобно развитие на събитията.

"Украйна ги посрещна там с нашите войски, бригади и артилерия. Важно е, че те могат да увеличат и да изтеглят сили в тази посока, но нашите военни, нашето командване знаеше за това и изчисли силите си, за да посрещне врага с огън. Сега в това направление се води жестока битка, ние ги посрещнахме с огън", каза Зеленски, цитиран от Би Би Си.

Украинските власти помогнаха за евакуацията на цивилни от град Вовчанск и околните райони заради засиления руски обстрел, посочи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време, заедно с хуманитарния център, организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Волчанск.

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини. Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявление на украинското военно министерство.

По-рано през деня стана ясно, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област. Управителят Олег Синегубов написа в канала си в Телеграм, че украинските сили са успели да ги отблъснат и да задържат позициите си.

При руски атаки тази нощ украинската отбрана е успяла да унижощи всичките 10 дрона. В Харков са пострадали двама души и са нанесени щети по жилищни сгради.

Наскоро руските сили превзеха Котляровка и са осъществили напредък към Купянск. Боеве е имало близо до Синковка, до Стелмаховка, северозападно от Кремина при Новосадово, западно от Кремина при Торске, както и до превзетия от Русия преди година Бахмут.

Руската армия обяви, че е превзела село Очеретине и село Бердичи, близо до Авдеевка.

Часов Яр се смята за ключова цел за Москва. Защитата на града виси в голяма част на канал с ширина 30 метра, минаващ по източния му край. Структурата от съветската епоха предлага готова пречка срещу преминаването на бронирани превозни средства, но има два прелеза над канала, които свързват основната част на града с малкия жилищен квартал "Канал".

Междувременно ВСУ атакува с дрон петролна рафинерия в руската Калужка област и предизвика пожар, предаде Ройтерс, като се позова на руските служби за справяне с извънредните ситуации. Пожарът бързо е бил потушен. При атаката няма пострадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

8

alcom4

10.05 2024 в 23:56

Да...пожарът в калужкия НПЗ,е.бил потушен ,жертви няма..но..заводът спря работа.И после? После..ремонт за отстраняване на щетите.Ремонтът..дълъг и труден ,защото няма части ,,поради санкциите ,срещу Руската федерация.Калужкия споделя съдбата си с още 18 нефтени завода.

2500

7

Козон

10.05 2024 в 21:38

Никакво масирано настъпление няма. Само разузнаване с бой на 2-3 батальона

400

6

781000

10.05 2024 в 20:57

Колкото по-зле става положението за Украйна, толкова по-позитивни са коментарите тук.
Ами дано накрая да сте прави, нищо повече не мога да кажа.

210

5

Merc

10.05 2024 в 20:27

Много орки ще дадат фира !
Не пречете на Путин да досъсипе Мужикистан !

10298

4

AntiZ

10.05 2024 в 20:21

Настъпление масирано, масирано, колко да е масирано? Усещам как кацапите ще седнат на един шестоъгълен, доста по-ръбат и голям от онуй грозилище пред ндк, дето го капичнаха лани! А за тази "екстра", целият възелин на света няма да им стигне ...

1000

3

Кок

10.05 2024 в 17:33

Гледам вчера по телевизията Посланичката на Русия как поставя венци пред Альоша в Пловдив.Е Родината ни е окупирана от 3та Украинска Арми я в състава на СССР .всички са с гръб към Цар Освободител паметник по малък с пъти от окупатора Альоша.А Руския Цар Освободител ни е освободил истински.и трябва на него цветя и благодарност. продажни лакей.

1000

2

Кок

10.05 2024 в 17:25

Даже не мога да си представя какво мисли Путин защо постоянно показва военна техника и прави войни ,ще изтощи Руския народ до краен предел
Какво ще спечели освен Врагове с тази война .Няма икономика и техника и щя я загуби.Мнохо жертви от ,2,,та края на най братските народи.Кара ни да намразим Руския народ без той да е виновен.Защо Путин????

11024

1

Комита

10.05 2024 в 16:27

Брадлитата и Ейбрамсите нямат шанс срещу китайските колички за голф, натоварени с ватници:

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/03/22/russias-golf-cart-troops-dont-stand-a-chance/