Руски военкор: Времевската височина падна. Важен пробив на ВСУ на Запорожкия фронт

OFFNews 12 юни 2023 в 17:27 14367 9

карта
Карта на бойните действия.

Времевската височина (Времевский выступ) е превзета от Въоръжените сили на Украйна. Това е стратегически важната позиция на Запорожкия фронт, към която се насочи първият удар на контранастъплението.

"Времевската височина, където се сражавах, падна. Не само че позициите, на които стоях, бяха загубени, но те почти бяха достигнали моята временна точка за разполагане в тила (на 10 км от фронта)", съобщи в Телеграм руският военен кореспондент Росс Марсов.

Според него това е било очаквано, защото подготвените отбранителни линии са били изградени твърде далеч - при Старомлиновка и Красная поляна.

За ВСУ не беше лесно да напредват, загубите им в техника и жива сила бяха значителни. Отбранителните линии на Суровикин са добре разположени и все още не са доближени. Когато пробият и тях, ще може да се каже, че контраатаката е била успешна, посочва Марсов.

Той посочва и че се надява всички цивилни от близките населени места да бъдат изведени и "симпатизиращите на Русия да не бъдат оставени да бъдат избити от маниаците от ВСУ".

"Докато армията ни държеше Нескучное и Благодатное, крайно неудобното село Стремка можеше да снабдява армията ни с оръжие и резерви. След като загубихме Нескучное и Благодатное, Сторожевое и Макаровка започнаха да падат, защото би било самоубийствено да останем в тях. Линията за снабдяване минаваше през открита местност покрай реката. Основната заплаха беше, че фланговете при Равнополе и Новодонецко могат да се сринат и тогава ВСУ ще обкръжи армията ни, като прекъсне пътя. Щеше да е достатъчно да се пререже ЕДИН път и щеше да е невъзможно да се измъкнем от обкръжението без бой", обяснява военният кореспондент.

Според него фактът, че групировката в Нескучное не е обкръжена, въпреки че е имало реална възможност това да се случи, показва, че отбраната като цяло се води успешно, а кадрите с изгоряла техника го потвърждават.

В същото време скоро няма да се приближим отново към Времевка, предстоят още много боеве, а ВСУ не са изчерпали нападателните си резерви, казва Марсов и уточнява:

"Месомелачката е от двете страни."

За успехи на ВСУ в този район съобщи и бившият съветник в канцеларията на президента Володимир Зеленски Олексий Арестович. Според него в това направление тепърва ще има добри новини.

"Намерете на картата Старомлиновка, южно от Велика Новоселка. Руските зли езици съобщават, че за нея вече се водят боеве.
След превземането ѝ нашите войски за пръв път ще получат простор за действие. На няколко километра на юг има още една отбранителна линия, но тя е слаба. Това е невероятен резултат (само за четири дни) за тези конкретни условия", написа Арестович във фейсбук профила си.

И добави:

"Напомням, че основните ни сили все още не са влезли в битката."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

дядо Санко

13.06 2023 в 07:34

Чудя се, дали няма орките докато е време да приберат от тук симпатизантите си (от соя на Ордера и F16), че да не бъдат избити от маняците от жълтите павета.

5330

8

deyan_h

12.06 2023 в 22:44

Засега е мътно. Ще видим какво се е получило наесен....
Още повече... Дръжте сметка, че всичките метри кал на дъното на бивш ето Каховското водохранилище, съвсем скоро ще изсъхнат....

936

7

escrin

12.06 2023 в 20:00

На про-кремълския планктон тук препоръчвам да започвате да гласите опорките за СВО на руска територия, защото е много вероятно такава да се проведе още тази година.

5330

6

deyan_h

12.06 2023 в 18:14

Выступ не е височина. Има се предвид издаден в линията на противника участък от фронта....

Издаден беше гледан от изток, от укрогледна точка би трябвало да е вдаден... ))

2073

5

Johnny B Goode

12.06 2023 в 18:01

ЛОЛ бе, ордер.
Я виж да не са стигнали и до Киев.

606

4

order

12.06 2023 в 17:56

Военните части на 127-ма дивизия, влизащи в състава на 5-та армия на Източния военен окръг, успешно нанесоха мощен контраудар в района на Времевския издатък. В резултат на тази операция руските войски успяха да си върнат контрола над стратегически важното селище Макаровка. Новини за това събитие бяха публикувани в руски ресурси, като се позоваваха на съобщения от фронтовата линия.

245

3

Джендо Джедев

12.06 2023 в 17:50

"Той посочва и че се надява всички цивилни от близките населени места да бъдат изведени и "симпатизиращите на Русия да не бъдат оставени да бъдат избити от маниаците от ВСУ".

Това да не са вашите орки, бе, пич!

1000

2

foreigner66

12.06 2023 в 17:42

"..Месомелачка и от двете страни" ами моето момче чии го търсиш в чуждата държава?! За какво умирате бе идиоти за"симпатизантите на Русия" ? Народ потънал дълбоко в собствена реалност насадена от "горе"от това по-опасно няма и за съжаление ще продължи с години напред.

2099

1

Mateevk

12.06 2023 в 17:42

Симпатизиращите на Русия...Ама това не е футболен мач. Едно е да симпатизираш и ръкопляскаш, а съвсем друго да лееш кръв. И защо маниаците да са от ВСУ, като от другата страна се виждат неизмеримо повече признаци на подобна диагноза на най-високо ниво? Жалко само за загиналите - и от двете страни! Който започна тази касапница, да гори вечно в ада!