Руснаците и сексът

Дойче веле 23 май 2015 в 18:18 10698 36

Един "неприличен" танц показва къде минава разделителната линия между старо и младо поколение руснаци днес. Отричането на секса е един от фундаментите на политическия режим в Русия, пише в коментара си Иван Преображенский.

Оренбургската танцова школа "Кредо", станала известна със своята композиция за пчеличките и Мечо Пух, възобнови своята дейност. И с право, след като няма никаква опасност в репертоара ѝ да влезе танцът туърк, предизвикал огромно възмущение сред руските "моралисти". А тези, които искат да се научат да танцуват туърк, не бива чак толкова да се притесняват, защото в Оренбург има и други танцови школи. Дори по времето на Съветския съюз другарите не се опитваха да наложат пълна забрана на модерните танци, включително и такива с подчертано сексуален подтекст.

Затова подобни опити днес не само представляват чист анахронизъм, но и вбиват клин между двете "путинови" поколения руснаци: на неговите връстници, гласуващи под строй за настоящия президент на Русия, и на младежите до 20 години, които не помнят други времена, когато Русия не е била управлявана от Путин.

Туъркът като политически танц

Да припомним, че когато ансамбълът "Кредо" за първи път изпълни своята композиция "Пчеличките и Мечо Пух", еуфорията беше толкова голяма, че направо взриви рускоезичния интернет. Работата е в това, че момичетата (на възраст между 14 и 19 години) изпълниха танц, който много прилича на популярния днес туърк. Този танц се характеризира с това, че наподобява движенията при правенето на секс - макар и не чак толкова ясно изразено, колкото например при танца ламбада, който беше много популярен в Съветския съюз в края на 80-те години.

И ето че веднага се намериха застъпници на морала и нравствеността, които се втурнаха да обясняват, че в тяхната родина такова нещо като секс изобщо не съществува. Тези хора продължават да водят тази битка и днес, цели 23 години след разпадането на Съветския съюз. Те се опитаха да вменят на учителите, че развращавали младежта. Въпросът беше отнесен до специален следствен комитет, чиято проверка завърши със заключението, че нямало нищо "еротично или порнографско" във въпросния танц. На танцовата школа "Кредо" ѝ беше разрешено отново да преподава танци. Само че, разбира се, без туърк.

Казусът обаче беше грешно изтълкуван от отрядите на "нравствената полиция": на 25 април районният съд в Новоросийск наложи присъди между 10 и 15 дни на няколко момичета, танцували туърк пред военно-историческия мемориал "Малая земля", а в Кемерово полицията издирва две момичета, снимали се полуголи пред Вечния огън.

Секс и лъжи

Заключението на разследващите от Оренбург може и да е като цяло много положително, но трябва да признаем, че то няма нищо общо с действителността. Правоохранителните органи не пожелаха да завеждат дело, за да не се раздухва излишно скандалът. Но това съвсем не означава, че не са излъгали. Защото е очевидно, че танцът туърк съдържа еротични елементи. Както впрочем и всички други танци, особено тези, които се изпълняват с партньор. И в това няма нищо лошо.

Лошото започва тогава, когато някой комплексиран псевдо-моралист реши да доказва, че "у нас няма такова нещо като секс". А такива хора колкото щеш сред 70-годишните днес наши сънародници, чийто живот е минал в откровени лъжи. Те изглежда са забравили как в младежките си години и те са се носили във вихъра на танца ламбада. Именно това отричане на секса днес е един от фундаментите на руския политически режим, наред с т. нар. "духовно възраждане".

Днешната младеж, която иначе не е против сегашната власт, просто не може да разбере защо не е редно да се прави флашмоб пред военно-историческия мемориал, боди-арт инсталация в чест на Деня на победата или още по-безобидно - просто да танцува туърк. Всъщност тези младежи, ако трябва да използвам речника на руските псевдо-моралисти, са израснали "в условията на сексуална разюзданост", стигнала своя апогей в програмите на руските телевизии именно при управлението на Владимир Путин.

Конфликт на поколенията

За това поколение няма нищо престъпно в словосъчетанието "правя секс". То е нещо толкова нормално, колкото и човек да се храни, да диша и да извършва всички останали физиологични нужди. И след като е повече от естествено, изобщо не се налага човек да се притеснява от него и да се опитва да го прикрива. Младите хора днес не могат да проумеят, защо да е срамно да танцуваш туърк, да се снимаш гол или да правиш секс.

Така че когато Кремъл си мисли, че руските моралисти работят в негова полза, режимът очевидно не разбира, че всъщност тези хора залагат под него бомба със закъснител. Защото така те разпалват конфликт между режима на Путин и путиновата младеж. Този конфликт не може да има щастлив край, защото двете страни в него говорят на различни езици. За властите той е по-страшен дори от регистрацията на една опозиционна партия, например тази на Алексей Навални. И ето как шеговитите думи: "Днес туърк танцува, а утре как да бутне президента умува" изведнъж придобиват съвсем различен смисъл.

* Иван Преображенский е руски политолог и редовен участник в гeрманско-руския форум "Петербургски диалог", както и член на руско-полския дискусионен клуб PL-RU

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!