Съдът не разреши Асанж да бъде екстрадиран в САЩ

OFFNews 04 януари 2021 в 13:44 2742 0

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ поради проблеми с психичното здраве, постанови съдът, съобщи ВВС

САЩ искат да съдят 49-годишният Асандж заради публикуването на хиляди класифицирани документи през 2010 и 2011 г. САЩ твърдят, че така е нарушен законът. Асандж се противопоставя на екстрадицията с мотив, че е политически мотивирана.

Според окръжния съдия Ванеса Баристър има доказателства, че Асандж може да се самонарани, ако бъде предаден на САЩ. "Цялостното впечатление е на депресиран и понякога отчаян човек, страхуващ се за бъдещето си." Според експертизата, на която се позовава съдът Асанж е диагностициран с депресивно разстройство и аутизъм.

Екстрадицията по всяка вероятност ще бъде обжалвана и основателят на WikiLeaks остава под стража.

Вашингтон обвинява Асандж в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни. Според прокуратурата по тези обвинения се предвиждат до 63 месеца затвор, а според защитата - между 30 и 40 години.

През 2010 г. Швеция повдигна обвинения срещу Асандж за изнасилване и поиска екстрадицията му от Великобритания. Тогава той се укри в посолството на Еквадор, а малко по-късно получи и еквадорско гражданство. След това обвиненията на Швеция отпаднаха, но въпреки това през 2019 г. той беше задържан от британските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови