Съдът остави Навални в ареста, той призова за протести

OFFNews 18 януари 2021 в 17:57 2461 0

Снимка Twitter/ Alexey Navalny

Опозиционният руски лидер Алексей Навални ще остане в ареста 30 дни, постанови московски съд по-рано днес. Причина за решението на съда е нарушаване на условната му присъда.

Ден след като се завърна в Русия, Алексей Навални беше арестуван, а днес съдът постанови задържане под стража до 15 февруари, въпреки призивите на ООН и на някои западни лидери той да бъде незабавно освободен.

Новината беше съобщена в "Туитър" от неговата говорителка Кира Ярмиш: "Съдът арестува Навални за 30 дни. До 15 февруари", написата тя по-рано днес.

По време на заседанието над 200 привърженици на опозиционера бяха пред полицейското управление с искането той да бъде освободен, предава Ройтерс.

Малко след като присъдата беше обявена в "Туитър" беше публикувано видеосъобщение от Навални, който призова за протести. Във видеото той заявява: "Не се страхувайте, излезте на улиците. Не излизайте заради мен, излезте заради себе си и своето бъдеще"

Дори премиерът Бойко Борисов осъди задържането на Навални.

Навални се завърна в Русия за първи път след като през август бе отровен и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков