Съдът отхвърли за минути жалбата на Навални за липса на разследване за отравянето му

OFFNews 19 май 2021 в 15:44 2074 1

Снимка Архив

Военен съд в Москва потвърди решението на по-нисшата инстанция да отхвърли жалбата, заведена от затворения руски опозиционен политик Алексей Навални срещу Главното военно следствено управление (ГВСУ). Основанието на Навални е отказа на управлението да проведе разследване за отравянето му с химически нервен агент в Сибир през Август. 

На Втория военен съд на Западния окръг му отне само няколко минути, за да произнесе решението на 18 май. На заседанието не  присъстваха нито Навални, нито неговите адвокати.

В първоначалното дело 235-ти гарнизонен военен съд постанови, че „решението на ГВСУ“ да не започва разследване на отравянето на Навални е „законно и основателно“, а искът на Навални „не си струва да се разглежда“.

По време на изслушването съдията Андрей Толкаченко заяви, че Сибирската транспортна полиция отказва да започне разследване поради „липсата на престъпно деяние“.

Оплакването е от август 2020 г., когато на Навални му прилоша сериозно в самолет, докато пътуваше в Сибир. Самолетът кацна аварийно и най-големият критик на президента Владимир Путин беше откаран в болница.

Докато Навални лежеше тежко болен в реанимация, властите заявиха, че не са открили доказателства за отравяне.

След няколко дни той беше прехвърлен от Сибир в Германия, където беше установено, че е погълнал вещество, потвърдено от няколко европейски лаборатории като химически нервен агент от типа Новичок.

Адвокатите на Навални заведоха дело срещу няколко служители на Федералната служба за сигурност, които според разследващата група "Белингкет" са замесени в операцията по отравянето му.

ГВСУ обаче отказа да започне разследване на нападението и адвокатите на Навални заведоха още едно дело, този път срещу бездействието на разследващата дирекция по случая.

Навални обвини Путин, че е поръчал отравянето му, но Кремъл отрече каквото и да било участие.

След лечение в Германия, Навални се завръща на 17 януари в Москва, където веднага беше арестуван.

На 2 февруари съд в Москва постанови, че докато е бил на лечение в Германия, Навални е нарушил условията за условно освобождаване от по-старо дело за присвояване, което се счита за политически мотивирано.

Условната му присъда от 3 1/2 години беше превърната в ефективна в затвор, въпреки че съдът намали продължителността й до малко над 2 1/2 години заради времето, което вече е излежано в ареста.

Задържането на Навални предизвика вълна от национални протести и репресии срещу неговите поддръжници.

Европейският съюз и САЩ наложиха поредица санкции срещу Русия заради отравянето на Навални и последващото му задържане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков