Сълзотворен газ за жените в Турция, които защитават Истанбулската конвенция

Йорданка Веселинова 02 юли 2021 в 19:08 2608 0

Снимка Pixabay

Хиляди активисти излязоха на протест срещу оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция. Стигна се и до сблъсъци с полицията, след което демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ.

През март Ердоган обяви, че Истанбулската конвенция е "отвлечена" от онези, "които се опитват да нормализират хомосексуалността - което е несъвместимо със социалните и семейните ценности на Турция". В края на април пък беше обнародван и президентският указ, с който Турция се отказва от международния договор с официално име Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, считано от 1 юли.

Протестите

Над 1000 души, повечето от които жени, вчера протестираха в централната част на Истанбул. Протести имаше и в други големи градове, като основното искане на протестиращите е връщане към Истанбулската конвенция. Демонстрациите преминаха под мотото"За нас не е приключило" и "Няма да се откажем от Истанбулската конвенция", предава Асошиейтед прес.

Протестът в Истанбул първоначално е бил охраняван от полицията. След кратко шествие обаче полицаите са поискали демонстрантите да се разпръснат, използвали са и сълзотворен газ, написа в "Туитър" Милена Буюм от "Amnesty International" Турция.

Алтернатива на Истанбулската конвенция

В знак на протест срещу оттеглянето от конвенцията и солидарност с жените три опозиционни партии напуснаха парламента. Това се случи на фона на обявяването на новия "План за действие за борба с насилието над жени". 

Въпросният план беше обявен от президента Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че "борбата срещу насилието над жени не е започнала с Истанбулската конвенция и няма да завърши с оттеглянето ни от нея".

Домашното насилие

Проблемът с домашното насилие в Турция е огромен. Според данни на организацията "We Stop Femicide" от началото на годината в страната са убити 189 жени, а през миналата година - 409. 

По данни на Световната здравна организация 38% от жените в страната са обект на насилие от партньора си. В Европа този процент е 25.

Това е и причината оттеглянето на страната от конвенцията да бъде прието като стъпка назад в борбата с домашното насилие. 

"След полунощ днес Турция загърби златния стандарт за безопасност на жените и момичетата. Оттеглянето изпраща безразсъдно и опасно послание към извършителите, които злоупотребяват, осакатяват и убиват: че те могат да продължат да правят това безнаказано", заяви генералният секретар на "Amnesty International" Агнес Каламард.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки