САЩ и ЕК разтревожени от приетия в Полша закон за руското влияние, може да бъде използван срещу политически противници

OFFNews 30 май 2023 в 17:22 2148 1

Снимка БТА / АР

Мнозина смятат, че на първо място създадената специална комисия за разследване на руско влияние има за цел да елиминира от политическия живот на страната бившия премиер, бивш председател на Европейския съвет и лидер на ЕНП Доналд Туск

Европейската комисия и САЩ изразиха загриженост във връзка с приетия в Полша закон за създаване на комисия за противодействие на руското влияние, предаде Франс прес. Актът стана известен в полското общество като "lex Tusk", защото много представители на управляващия лагер в, частност заместник-министъра на земеделието Януш Ковалски, недвусмислено заявяват, че целта на комисията е да провери бившия и настоящ председател на Гражданската платформа Доналд Туск, по отношение на политиката му към Русия през 2007-2014 г., когато Туск беше министър-председател и по някакъв начин да го елиминира от бъдещата политическа борба.

Според ЕК и САК обаче тях комисията би могла да се "намеси в свободните избори" през есента - обвинения, които властите във Варшава отвърлят.

"Особено сме обезпокоени от приемането в Полша на нов закон за специална комисия, който ще даде възможност да се лишат гражданите от правото им да заемат изборни длъжности без възможност за правна защита", заяви във вторник европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс. "Възниква въпросът дали правилата за достъп до правосъдие, правилата за достъп до независим съдия, все още се спазват, когато се взема административно решение", продължи той, като подчерта, че Европейската комисия "няма да се поколебае да предприеме действия", ако законът наистина доведе до подобни проблеми.

От своя страна САЩ осъдиха закона, с който според Вашингтон "може да се злоупотреби, за да се попречи на провеждането на свободни и честни избори в Полша", според снощно изявление на Държавния департамент. Вашингтон споделя "опасенията, изразени от много наблюдатели, че този закон може да бъде използван за блокиране на кандидатурите на опозиционни политици без надлежна процедура".

Подозренията за целите и намеренията на законодателите възникнаха още при появата на мотивите за внасяне на законопроекта за разследване на руското влияние. Депутатите вносители от "Право и Справедливост" на Ярослав Качински, брат-близнак на загиналия в самолетна катастрофа край Смоленск президент Лех Качински. В мотивите е записано, че „през 2007 г. правителството на Ярослав Качински продължи политиката в полско-руските отношения, насочена към изграждане на силен суверенитет в областта на външната сигурност, както и независима енергийна политика“. И като антипод добавя „В същото време е невъзможно да не се забележи, че правителството на Доналд Туск през годините 2007-2014 г. провеждаше съвсем различна политика спрямо Руската федерация. Наричаха я рестарт в отношенията с Русия, което беше концептуално разработено в Германия от правителството на Ангела Меркел". 

В петък, 26 май, Сеймът с 234 гласа срещу 219 прие проектозакона за създаване на Държавна комисия за разследване на руското влияние върху вътрешната сигурност на Република Полша през годините 2007-2022 г. Имаше очаквания, че президентът Анджей Дуда, който е в хладни отношения с лидера на "Право и Справедливост" Ярослав Качински и с премиера Матеуш Моравецки, между другото и по тази причина ще наложи вето върху ''lex Tusk''. Вероятно на това са разчитали и западните партньори, които в двустранните си отношения в Полша даваха предимство на контактите си с Дуда пред тези с Моравецки. Държавният глава на Полша подписа обаче закона. Във вторник по този повод бившият президент на Полша Александър Квашневски каза, че Дуда е направил голяма грешка и видимо е разочаровал американските партньори на Варшава.

Комисията, която ще разследва руски връзки, може да разследва всеки един гражданин, при това има доста широки правомощия - може да ограничи заемането на позиции, свързани с изразходването на публични средства, което на практика означава, че всеки един човек може да бъде лишен да заема каквато и да е длъжност в изпълнителната власт на страната за срок от 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша