САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по цели на хутите

OFFNews 25 февруари 2024 в 07:34 1609 1

Кораб

Снимка GettyImages

Пентагонът съобщи, че изтребители на САЩ и Обединеното кралство са нанесли удари по 18 обекта на хутите в Йемен, предаде Би Би Си. Атаката е била насочена срещу складови съоръжения, дронове, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер на екстремисткото движение. Обединеното кралство твърди, че съюзниците са действали, за "допълнително влошаване" способностите на хутите.

Тези съвместни удари в Йемен са нанесени заедно с други страни, които оказват подкрепа за операцията срещу йеменските бунтовници - Канада, Австралия, Бахрейн, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия, се казва в изявление на Пентагона.

Телевизията на хутите "Ал Мазира" потвърди, че има нанесени удари по йеменската столица Сана, предаде Ройтерс. Според медията ударите в Сана са били девет.

Британското министерство на отбраната потвърди, че е участвало в съвместите удари с четири изтребителя "Тайфун" и два самолета за презареждане.

Малко след съобщението за атаката министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че щатите няма да се поколебаят да минат към действия, ако е необходимо, за да защитят живота на хората и свободната търговия, предаде Франс прес. В съобщението на министъра се казва, че хутите ще понесат последствията от атаките си в Червено море и Аденския залив.

Същевременно йеменските бунтовници съобщиха, че са атакували петролен танкер в Аденския залив, предаде Ройтерс. Според говорителя им Яхия Сария става дума за танкера "Торм тор", плаващ по флага на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки