САЩ откриват посолство в Тонга на фона на нарастващото влияние на Китай в тихоокеанските острови

OFFNews 10 май 2023 в 17:30 1083 0

Знаме на САЩ

Снимка Pixabay

Флаг на Съединените американски щати

Съединените щати откриха посолство в тихоокеанската островна държава Тонга. Това е последният ход на Вашингтон за разширяване на дипломатическите отношения в регион, където Китай увеличава влиянието си през последните години, предаде Си Ен Ен. 

За откриването става ясно във вторник, когато Белият дом потвърди, че президентът Джо Байдън ще включи в пътуването си до Индо-Тихоокеанския регион и Папуа Нова Гвинея по-късно този месец. Това ще бъде първото посещение на действащ американски президент в страната. 

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер уточни, че предстоящото пътуване на Байдън до Папуа Нова Гвинея ще се проведе между посещенията му в Япония и Австралия. 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър описа откриването на посолството в Тонга като символ на подновени отношения и поет ангажимент от страна на САЩ към партньорствата в Индо-Тихоокеанския регион. 

Намеренията за посолство в Тонга бяха разкрити от вицепрезидента на САЩ Камала Харис миналата година по време на лидерска среща на Тихоокеанските форуми, като това е второто посолство, което Вашингтон открива на тихоокеанските острови тази година. През февруари беше открито повторно американско посолство на Соломоновите острови, а сега в ход са и планове за откриване на посолство във Вануату.

Нарастващото влияние на Пекин в Южния Пасифик разтревожи Вашингтон, който вижда островите като стратегическа връзка между територията на САЩ, Гуам и Австралия и се опасява, че Пекин става все по-агресивен, докато се стреми да спечели военна опора.

Според Тимъти Хийт, старши изследовател по международна отбрана в RAND Corporation, тихоокеанските островни държави имат стратегическа военна стойност за САЩ и техния съюзник Австралия, защото островите се намират на ключов проход за американски и австралийски военноморски и търговски кораби.

Тонга е островна държава в Тихия океан, която се счита за страната с най-висок доход за тихоокеанските островни нации. Според ЦРУ обаче голяма част от нейното богатство идва от парични преводи на задгранична диаспора (обособена историческа общност, живееща постоянно извън историческата си родина). ЦРУ отбелязва, че така бързо нарастват китайските инвестиции в инфраструктурата и целта на администрацията на Байдън е да се спре този тип влияние от Пекин. 

Миналата есен Белият дом обяви първата по рода си национална стратегия на САЩ за тихоокеанските острови, която включва засилено дипломатическо присъствие, повече американска брегова охрана и военни разполагания в региона, програми за борба с изменението на климата и усилия за укрепване на инфраструктурата като образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки