САЩ предлагат на Иран облекчаване на санкциите, ако спрат да доставят дронове на Русия

OFFNews 16 август 2023 в 20:50 2829 0

Снимка Ukraine UA

Съединените американски щати са готови да облекчат санкциите срещу Иран в замяна на споразумение за спиране на доставките на дронове за Русия, съобщи Financial Times.

Изданието се позовав на източници сред американски и ирански служители. Според изданието Вашингтон е инициирал съответната дискусия два пъти на преговорите в Катар и Оман.

САЩ настояват Иран да спре доставките за Москва не само на дронове, но и на резервни части за тях.

На официално ниво Техеран отрича сътрудничеството си с Русия за дронове. Въпреки това, само реториката не е достатъчна за Вашингтон - те чакат "по-конкретни стъпки" от Иран.

Съединените щати също настояват Техеран да възобнови сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и да откаже да обогатява уран над 60%.

Ако тези условия бъдат изпълнени, Белият дом е готов да обещае, че няма да налага нови санкции срещу Иран (изключенията се отнасят само за сферата на човешките права) и няма да упражнява строг контрол върху вече приетите петролни ограничения.

По-рано стана известно, че Иран е намерил начин да заобиколи санкциите срещу забраната за износ на резервни части, необходими на Техеран за производството на безпилотни самолети-камикадзе "Шахедов". Това е техният режим, който тайно снабдява руската армия за атаки срещу Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша