САЩ се доближават до състояние на банкрут

Елица Мартинова 07 октомври 2013 в 13:05 2622 3

Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Изходът от кризата в САЩ все още остава неясен, след като председателят на долната камара на Конгреса Джон Бейнър отказа да предложи за гласуване законопроект, който ще повиши дълговия таван на САЩ по модела, за който настояват от Белия дом.

Бейнър е категоричен, че Конгресът няма да приеме увеличението на държавния дълг, ако правителството не направи отстъпки и корекции.

В същото време кабинетът на Обама разполага с бюджет от 30 млрд. долара, за да покрива разходите си при положение, че дневните му харчове понякога достигат двойна сума.

Това стана причина финансовият министър Джейкъб Лю да коментира, че конгресът си играе с огъня.

„На 17-и ще изтече възможността ни да вземаме заеми, а Конгресът си играе с огъня. Ако не вдигнат тавана на дълга, имаме много малко време преди тези сценарии да се разиграят“, коментира Джейкъб Лю.

В неделя ключови личности от републиканците и демократите направиха изказвания в предавания по американските телевизии. От коментарите им не личеше, че която и да е от двете страни ще направи компромис.

Републиканците, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса, са решени да блокират разглеждането на бюджета за администрацията и кабинета на Обама. Те предлагат зелена светлина, ако президентът Обама се откаже от здравната си реформа. Държавният глава обаче е категоричен, че промените в здравния сектор, предвиждащи задължителна медицинска застраховка за всички американци от 1 януари 2014 г., трябва да се състоят.

Заради непримиримите гледни точки на двете основни политически сили в страната САЩ навлизат в критична седмица, която може да разклати не само държавата, но и целите международни пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!