Сатирична партия в Германия обещава да отвлече Ердоган

OFFNews 21 септември 2017 в 12:10 2948 0

Няколко дни преди изборите в Германия сатиричната Die Partei ("Партията") събира огромна популярност в социалните мрежи и дори мина формациите на Меркел и Алтернатива за Германия (AfD).

"Партията" не е нова и създадена специално за изборите, а основана през 2004 година от редакторите на сатиричното списание "Титаник".

Британският "Гаридън" отбелязва, че за последните седмици, въпреки огромната популярност на крайнодесните AfD, "Партията" ги е задминала по нови харесвания.

Лидер на "Партията" в момента е роденият в Истанбул стендъп комедиант Сердар Сомунчу. Именно социалните мрежи, добрата реклама и чувството за хумор са водещи за формацията.

За един от многото им "флашмобове" в мрежата, министърът на пропагандата на "Партията" - израелският сатирик Шахак Шапира, успява да "похити" над 30 Фейсбук групи, които са про-AfD настроени с цел да "поправи интернет".

Друга нестандартна форма за реклама, която избира "Партията", е че техни банери могат да се видят в порно сайтове като YouPorn.

В своя манифест "Партията" казва, че няма да позволи на хора да гласуват, ако не могат да отговорят на елементарни въпроси като "Коя е столицата на Париж?" - система, която те описват като "умерена епистокрация" ("moderate epistocracy").

Партията обещава още легализирането на кокаина, шофирането под влияние на алкохол и да отвлече турския президент Ердоган.

Въпреки популярността си, "Партията" едва ли ще мине петпроцентната бариера, нужна за влизане в Бундестага. Много нейни фенове смятат, че големите и уж сериозни партии трябва да взимат пример от сатириците, докато критиците на "Партията" ги наричат "елитисти, буржоа и аморални".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков