Сблъсъци между полиция и протестиращи в Китай

OFFNews 30 ноември 2022 в 15:05 1184 1

Протест в САЩ в подкрепа на демонстрантите в Китай.

Снимка БТА/АП

Протест в САЩ в подкрепа на демонстрантите в Китай.

Протестиращи в южнокитайския град Гуанджоу са влезли в сблъсък с полицията тази нощ на поредна демонстрация срещу жестоките КОВИД ограничения в страната, която се стреми да достигне „нулев КОВИД“ чрез превръщането на хора в затворници в домовете им.

Видеокадри от протеста показват полицаи в бели защитни костюми да стискат щитове, за да се предпазят от летящи към тях предмети, включително стъкла, хвърлени от протестиращи – съобщава Би Би Си.

Друг видеозапис показва хора с белезници, които биват отвеждани.

В сряда градските власти обявиха, че КОВИД ограниченията ще бъдат облекчени в някои райони. През последните дни броят на новорегистрираните заразени с коронавируса – установен първо в китайския град Ухан в края на 2019 г. – е рекорден.

Според публикации в социалните медии протестите са се провели късно във вторник и в ранните часове на сряда в района Хайджу.

Жител на Гуанджоу разказва, че е видял около 100 полицаи да се стичат в село Хоудзяо в Хайджу и да арестуват поне трима мъже, пише АФП.

По-рано този месец Хайджу също беше арена на гневни протести срещу КОВИД ограниченията. Властите не просто изолират заразените, те залостват входните им врати с метални пръти. Протестите избухнаха, след като така жестоко ограничени хора не успяха да се спасят от пожар във висок блок в западния регион Синдзян миналия четвъртък, а пожарникарите – да ги достигнат. Загинаха 10 души. Властите отричат ограниченията да са допринесли за трагедията.

Тя изкара по улиците на протести жители на Шанхай, Пекин и други големи градове. Те настояват да се сложи край на мерките, а някои искат и оставката на президента Си Дзинпин.

Протестите стихнаха под натиска на полицията, която привиква в управленията протестиращи, преравя телефони, звъни в домовете им, барикадира сборни пунктове за нови демонстрации. Висшата агенция за сигурността в страната нарече гражданското недоволство „враждебни сили“.

Китай остава единствената голяма икономика в света със строга политика, целяща „нулев КОВИД“, която включва налагане на локдаун, масови тестове, строги карантини.

Макар Китай да разработи собствени ваксини срещу КОВИД, те не са толкова добри, колкото иРНК ваксините, прилагани на Запад, които осигурява 90-процентна защита срещу тежко протичане или смърт. Китайската „Синовак“ осигурява 70%.

Друг недостатък е ограниченият брой хора, на които са поставени. Твърде малко възрастни хора са имунизирани, а именно те попадат в най-рисковата група от летален изход.

Изолирането на хората не помага да се изгради „естествен имунитет“. Залостени у дома, те просто няма как да се срещнат с вируса – например на работа, в градския транспорт, в училище – и за изградят защита. Това води до по-бързо разпространение на новите варианти, тъй като пред тях я няма естествената бариера на имунитета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

Manager Kim

30.11 2022 в 18:41

Вечна му памет! С него си отива и доскоро проспериращият Китай. Още по темата: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46749/ #msg46749
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша