СБУ подозира брата на Сергей Бубка в сътрудничество с Русия

OFFNews 04 ноември 2023 в 08:38 2082 0

Бубка

Снимка Getty images

Сергей Бубка

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че подозира Василий Бубка, брат на известния бивш спортист Сергей Бубка, в сътрудничество и подпомагане на терористична организация (така украинските власти наричат самопровъзгласилата се Донецка народна република).

В началото на юли журналисти от украинското издание Bihus.Info съобщиха, че руската фирма Montblanc, която принадлежи на Сергей Бубка и брат му Василий, действа във временно окупираните територии, по-специално в Донецк, и продава там гориво.

Журналистите са установили, че през май 2023 г. фирмата е подписала официални договори с руски представители за доставка на гориво за над 800 000 рубли.

След публикуването на доклада СБУ е образувала наказателно дело. По това време самият Сергий Бубка не коментира откритите документи.

Сергей Бубка продължава да е член на Националния олимпийски комитет на Украйна. Той е 35-кратен световен рекордьор в скок на дължина, бил е олимпийски и световен шампион.

Той оглавява Националния олимпийски комитет от 2005 до 2022 г. и е член на проруската Партия на регионите, чийто лидер беше Виктор Янукович, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!