Секретарката на Гьобелс почина на 106 г.

OFFNews 30 януари 2017 в 10:35 6097 1

На 106-годишна възраст почина Брунхилде Помзел, по-известна като секретарката на шефа на нацистката пропаганда Йозеф Гьобелс, съобщи Би Би Си.

Помзел беше една от последните оцелели от персонала на нацистките лидери. Тя стана популярна с репликата "Те бяха толкова добри" по адрес на Йозеф Гьобелс и съпругата му и с коментара, че не е подозирала за убийството на милиони евреи по време на Холокоста.

"Не мисля, че имам вина. Освен ако не решите да вините всички германци", заяви тя в интервю, дадено към края на живота й.

Брухнилде Помзел е родена през 1911 г. Преди да навърши 20 години, е работила за застрахователен брокер от еврейски произход. През 1933 г. се включва в партията на нацистите, когато вземат властта. Била опитна машинописка и така през 1942 г. попаднала на служба при Гьобелс, министър на пропагандата.

"Той бе хубав мъж... малко нисък", описва го тя. Винаги ходел чист и спретнат, но бил арогантен. 

Помзел не била съвсем наясно с безчинствата на режима. "Вярвам на онези, които днес казват, че биха помогнали на бедните преследвание евреи. Вярвам, че са искрени... Но по онова време не биха го направили", убедена е бившата служителка на Гьобелс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков