Шефът на руското следствие: Мигрантите, получили руско гражданство, да ходят на война!

OFFNews 14 януари 2023 в 15:15 4966 4

Снимка Мир тесен

Мигранти от Узбекистан на Червения площад в Москва.

В руските управленски кръгове е предмет на дискусия изпращанеje на мигрантите, получили руско гражданство, за участие във войната в Украйна, или както я наричат в Москва - Специалната военна операция, съобщи киргизското издание 24kg. В медиите на бившите азиатски съветски републики се върти изказването на шефа на Следствения комитет на Русия ген. Александър Бастрикин, че натурализираните руснаци освен права имат и задължения.

Още през м. г. Русия предложи гражданство срещу договор за участие във войната като кадрови военослужещ, но републиките от Средна Азия предупредиха гражданите си, че ще пращат в затвора всеки, който се включи във войната в Украйна. Сега темата отново е актуална покрай усилията на Москва да осигури достатъчно жива сила за нова офанзива срещу Киев.

"В контекста на специална военна операция в Украйна държавата насърчава чуждестранните граждани да постъпват на военна служба по договор, като предоставя възможност за получаване на руско гражданство по опростен начин". Това заяви ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин в интервю за "Российская газета".

Според него, придобивайки руско гражданство, тези хора получават не само права, но и задължения, които са установени от действащото законодателство. Едно от тях е преминаването на военна служба във въоръжените сили на Руската федерация в съответствие с изискванията.

Ръководителят на СКР добави: статистиката показва, че чужденците масово получават руско гражданство, заобикаляйки военната служба. През последните пет години "руснаци" са станали повече от милион души, пристигнали от страните от Средна  Азия и Кавказ, включително 550 хиляди бивши жители на Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

„Само през първата половина на 2022 г. повече от 60 хиляди пълнолетни граждани на тези държави получиха руско гражданство и следователно са получили не само правата, но и конституционното задължение да защитават страната, която ги е приела. В тази връзка е целесъобразно да се разгледа въпросът за приоритетно насочване на натурализирани граждани за участие в изпълнението на задачите на специална военна операция“, каза Александър Бастрикин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

14.01 2023 в 17:44

Да могилизират и рашистките мекерета от БГ интернета. И без това от тях полза няма - само тролят, никой не им се връзва на лъжите, измислиците, халюцинациите, бълнуванията и пропагандата.

9030

3

Ivan Terziysky

14.01 2023 в 17:26

Октим, копейкин не го търсете там. Той на рашата най обича паричките.

-480

2

Октим

14.01 2023 в 16:35

След това наред са тези, които денонощно ближат задните части на орките, затова Копейкин и лумпените му отрепки да стягат мешките и заминават на фронта!

-1650

1

ob1

14.01 2023 в 16:19

Да разширят тълкуванието и за боклука, който пише в интернет в тяхна подкрепа.
Тукашните подлоги тръпнат от нетърпение да дадат безполезния си "живот" за матушката си.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки