Шойгу посети Арктика, за да инспектира ''особено важни обекти''

OFFNews 12 август 2023 в 13:43 2792 1

Сергей Шойгу

Снимка Getty Images

Сергей Шойгу

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Арктика, за да инспектира отдалечените гарнизони на Северния флот в Арктика и подготовката на войниците за "защита на особено важни обекти" в тази стратегическа за Москва зона, съобщи руското военно министерство, предаде Франс прес. 

Шойгу и подготовката на войниците за "защита на особено важни обекти" в тази стратегическа за Москва зона, съобщи министерството в Телеграм.

Руският министър, придружаван от ръководителя на руската ядрена агенция "Росатом" Алексей Лихачов, инспектира и основен полигон за изпитания на ядрени оръжия, където Съветският съюз е извършил почти всичките си опити с бомби. "Основните задачи на руския полигон в момента са подготовката и тестването на усъвършенствани образци на оръжия и военно оборудване", съобщи министерството, без да дава повече подробности.

През последните години, преди конфликта в Украйна, Русия значително засили военния си потенциал в Арктика. Тя възстанови няколко бази в този отдалечен регион, които бяха изоставени от съветската епоха, и разположи най-съвременни оръжия като противовъздушни системи С-400.

Освен с огромните си запаси от въглеводороди, регионът представлява интерес за Москва и заради Северния морски път, който се очаква да се превърне в основен морски маршрут между Европа и Азия, което е възможно благодарение на глобалното затопляне и топенето на ледовете.

Русия разглежда влизането в НАТО на две други арктически държави - Финландия през април и Швеция - като заплаха за собствената си сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки